2024. április 23., kedd

Kéz a kézben Zentán

Közös séta a Down-szindróma világnapja alkalmából

A Down-szindróma világnapja alkalmából szervezett csoportos sétát csütörtökön a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete. A rendezvény kezdetén Rác Magdolna, az egyesület elnöke köszöntötte a szervezet tagjait és a meghívott vendégeket, akik között a csókai értelmi fogyatékosok civil szervezetének tagjai és a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatának sajátos nevelési igényű diákjai is jelen voltak, majd Farkas Csaba, a szervezet egyik tagja mesélt a Down-szindrómáról és annak világnapjáról.

A világnap alkalmából szervezett sétán közel száz fő vett részt (Fotó: Szabó Nóra)

A világnap alkalmából szervezett sétán közel száz fő vett részt (Fotó: Szabó Nóra)

A közel száz fő ezt követően közös sétát tett a szervezet székházától a városközponton és a Tisza-parton át egészen a Kölyökkuckóig, ahol a zentai önkormányzat illetékesei látták vendégül őket.

– Az önkormányzat egy kis meglepetéssel készült a vendégeknek, akiknek a Hófehérke Óvoda munkatársai lufiból hajtogattak különböző állatokat és egyéb figurákat, amelyeket azután nekik is ajándékoztak – mondta el Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, aki hozzátette, rendkívül fontos, hogy minél tájékozottabbak legyünk ebben a témában, ezáltal felismerjük annak fontosságát is, hogy mennyire nagy hangsúlyt kell fektetni a Down-szindrómás gyermekek speciális fejlesztésére.

A program szépségéhez az is sokat hozzátett, hogy Oláj Ibolya tanítónő diákjaival apró kedvességeket készített a járókelők részére.

– Papírvirágokat készítettünk, amelyeknek a hátuljára ráírtuk a mai dátumot és azt, hogy Down-szindróma világnapja. Ezeket osztogattuk a járókelőknek, hogy rámutassunk arra, miért és minek a jegyében sétáltunk. Nyitni szeretnénk a világ felé, ugyanis nagyon fontos lenne, hogy minél többen tájékozottak legyenek ebben a kérdésben, hiszen ezek a gyermekek is ugyanúgy igénylik a szeretetet és az odafigyelést, mint bárki más – hangsúlyozta a tanítónő.