2024. április 20., szombat

Topolyai Zenei Napok

Balettelőadást követően komolyzenei versenyművek öt napon át Topolyán

A Topolyai Zenei Napok keretében hétfőtől több napon át tehetséges zeneiskolások lépnek a nemzetközileg elismert muzsikusokból álló zsűri, illetve a komolyzenét kedvelő közönség elé a moziteremben és a színházban. A sorrendben 14. rendezvényre a múlt évihez hasonlóan több hangszer-kategóriában mintegy 300-an neveztek. A vajdasági, illetve szerbiai ifjú zenészek mellett külföldről is érkeznek szép számban versenyzők – tudtuk meg Diósi Rózsától, a házigazda Topolyai Zeneiskola igazgatónőjétől.

Diósi Rózsa, a Topolyai Zeneiskola igazgatónője

Diósi Rózsa, a Topolyai Zeneiskola igazgatónője

- A Topolyai Zenei Napok az újvidéki általános iskolás és középiskolás balettnövendékek körülbelül egyórás, klasszikus művekből álló,  szóló és csoportosan előadott összeállításával startol hétfőn este, 19 órai kezdettel a színházteremben. Szerdán kezdődik maga a verseny, ekkor jazz-előadásokat hallgat meg a zsűri, csütörtökön párhuzamosan a gitáron és a harmonikán játszó versenyzőink következnek. Ez után a vonósok mutathatják be a tudományukat, így a brácsa-, a nagybőgő-, a gordonka-szólisták, és a kamarazenekarok muzsikusai, szombaton pedig a hegedűsök. A rendezvényünk jövő vasárnap zárul, a zongoristák bemutatkozásával. A harmonikásokat a színházteremben hallgathatja meg a zsűri, a többiek a moziteremben lépnek színpadra – tudhattuk meg az igazgatónőtől, és elmondta azt is, hogy a versenyzők a reggeli óráktól kezdve követik egymást a fellépésekkel, egészen estig.

- Ezúton szeretném invitálni a kedves komolyzene-rajongó közönséget, hiszen nincs túl gyakran felénk ilyen jellegű művelődési esemény, illetve a diákok fellépése bárki számára díjtalanul tekinthető meg, a nap bármely szakaszában. A rendezvényünkre április elsején, hétfőn teszünk pontot, a Csőke nővérek, Anrea és Noémi zongorakoncertjével – árulta el az igazgatónő. A versenyzők életkora egészen az óvodásoktól az egyetemista korosztályig terjed, és rangos nemzetközi összetételű zsűri értékeli az előadásaikat.

- Vajdaság valamennyi zeneiskolájából lesznek diákok, sőt Belgrádból is, illetve szinte minden magyarországi zeneművészeti oktatási intézményből, Horvátországból és Romániából is érkeznek fellépőink. Minden kategória meghallgatása után konstruktív kerekasztal-megbeszélést kezdeményeznek a „bíráink”, a diákok, tanárok, szülők bevonásával. A zsűri között tisztelhetjük például Szecsődi Ferencet, Zima Csabát, Gavallér Sándort. Ők a gyerekek hegedűjátékát hallgatják meg, a zongoristákat pedig Csőke Andrea, Székely Mária, és Gavallér Ágnes értékeli – mondta el Diósi Rózsa, aki elárulta azt is, hogy kedvezményezésre két éve vették fel a versenyprogramba a jazz muzsikát, jövőre pedig a terveik között szerepel a fuvolaszekciót is hozzákapcsolni.

- A mi iskolánkban ugyan nincs jazz szak, de a verseci mellett a Szabadkai Zeneiskolában működik. Szabadkán a legközismertebb topolyai diák például Žarko Pribaković – nyilatkozta az igazgatónő, aki azt is megosztotta, hogy legnagyobb örömükre a Topolyai Zeneiskola növendékei szép számban lesznek jelen a versenyen.

- A legeredményesebb tanulóink folyamatosan képviselik intézményünket a legrangosabb országos és regionális versenyeken, és valamennyien az élvonalban fejezik a megmérettetéseket. A Topolyai Zenei Napok után, közvetlenül egy napra rá, Virág Réka és Brezovszki Márk, illetve Alács Varró Emese már egy újabb versenyre, a köztársaságira veszi az irányt. A közelmúltban Sergej Skeledžija Törökszentmiklóson varázsolta el a zsűrit, illetve Bede Barbara gitárjával hozott haza dicsőséget – árulta el Diósi Rózsa, és azt is hozzátette, hogy jelenleg is készülnek a Zene- és Balettiskolák Fesztiváljára, amely ezúttal Paraćinban zajlik. A topolyaiak két ígéretes, erős csapattal neveztek be. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy Tóth Diósi Arabella tanítványa, Virág Réka a zeneiskola 6. osztályosa, pénteken délután kapta kézhez, kiemelkedő eredményeinek köszönhetően, a szabadkai Városháza dísztermében megszervezett ünnepségen, a Vajdasági Tehetséggondozó Tanács elismerését.