2024. április 25., csütörtök

Párkapcsolatainkról

Dr. Hevesi Krisztina előadása

A Topolyai Téli Esték sorrendben hetedik előadásának előadója dr. Hevesi Krisztina, magyarországi egészségfejlesztő szakpszichológus, egyetemi oktató volt.

Az előadást megelőző időszakban nagyon sokan jelezték, hogy szeretnék meghallgatni az előadást, így arra kivételesen a moziteremben került sor. Mi a cél: jó párkapcsolat vagy jó pár kapcsolat? című előadásban szó esett arról is, hogy napjainkban népes azoknak a tábora, akik a tartós kapcsolat helyett sokkal inkább az úgynevezett egyéjszakás kalandokra esküsznek, és párkapcsolataik is csak nagyon rövid időre korlátozódnak. A szakember szerint az egyéjszakás kalandoknál jellemzően a férfi partner az, aki hamar túllép a dolgon, viszont a női partner, még ha mindezt be sem vallja, reménykedik a folytatásban. A közösségi oldalak, illetve a társkereső applikációk pedig mintegy húspiacként tárják az érdeklődők elé a lehetséges partnereket.

Azok, akik a tartós párkapcsolat hívei, azt vallják, hogy a titok: újra és újra beleszeretni a partnerünkbe. Egy hosszan tartó párkapcsolat során természetes, hogy akadnak hullámvölgyek, és vannak időszakok, amikor egyáltalán nem tűnik úgy, hogy szerelmesek vagyunk a másikba. Ez azonban egyáltalán nem hátrány, hiszen a szakember szerint a szerelem eltérítene bennünket az élet egyéb területeitől. Ha a kapcsolat épp egy hullámvölgyben vesztegel, gyakran előfordul, hogy a pár egyik tagja máshol keresi a vigasztalást, és erre szintén nagyon jó táptalajt biztosít a közösségi média, ugyanakkor rengeteg félreértésre is okot adhat. Egyfajta vadászterületként szolgál, ahol egyedülálló, vagy éppen nem egyedülálló férfiak és nők egyaránt válogathatnak. A klasszikus értelemben vett udvarlás teljesen átminősült, egyes esetekben teljesen kimarad.

Az ellaposodott, ellanyhult kapcsolatainkat számos módon újra rendbe szedhetjük, vagyis elérhetjük, hogy ismét beleszeressünk a partnerünkbe. Dr. Hevesi Krisztina munkája során számos ilyen esettel foglalkozott, és számos érdekes példával szolgált. Az előadás címében feltett kérdésre valójában nem kaptuk meg a választ, hiszen minden embernek más a fontos. Van, aki a jó párkapcsolatban hisz, mások trófeákat gyűjtenek. Viszont zárszóként elmondta azt, ami talán sohasem volt titok: a valódi cél az, hogy merjünk szerelmesnek lenni.

A Topolyai Téli Esték nyolcadik előadását Kristóf Veronika tartotta volna meg, aki előadásában az illegális bálnavadászattal való harcról, a Sea Shepherd csapatáról beszélt volna a topolyai közönségnek, ám az előadás betegség miatt elmarad.

Ennek ellenére is elmondhatjuk, hogy egy igazán téma-gazdag, színvonalas téli előadássorozatot tudhatunk magunk mögött, tele olyan témákkal és előadókkal, akik színesebbé varázsolták a kedd estéket Topolyán.