2024. április 19., péntek

A víz mindenkié

A jövő héten kezdődik a lehalászás a Palicsi-tavon – A vízről általános iskolásoknak

Legtöbben természetesnek vesszük azt, hogy elegendő víz áll rendelkezésünkre. Csak elfordítjuk a csapot, és máris tiszta víz jön a csőből, amit kedvünk szerint felhasználhatunk, megihatjuk, megfőzhetünk vele, megfürödhetünk, kimoshatunk, elmosogathatunk, megitathatjuk az állatainkat, öntözhetjük a növényeinket, sőt autót moshatunk, és egyesek attól sem riadnak vissza, hogy nyáron a nagy kánikulában a felmelegedett betont locsolják. Ez utóbbiak azt bizonyítják, hogy a mái napig nem vagyunk tudatában annak, hogy a víz mekkora értéket képvisel, és hogy az emberiség egy jelentős része nem jut kellő mennyiségű vízhez. A víz fontosságának és a világ édesvízkészletei veszélyeztetettségének tudatosítása érdekében 1993 óta minden év március 22-én megtartjuk a víz világnapját. Ezen a napon számos programot szerveznek, aminek célja, hogy a vízhez való hozzáállásunk változtatásával a jövő generációk számára biztosítsuk a megfelelő vízellátást.

A víz értéket képvisel (Fotó: Patyi Szilárd)

A víz értéket képvisel (Fotó: Patyi Szilárd)

Szabadkán pénteken sajtótájékoztatóval emlékeztek meg a víz napjáról, amelynek keretén belül kettő, a város területén futó, vízzel kapcsolatos projektumot ismerhettünk meg. Szó esett a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését célzó projektumról, illetve az Aquarius – A víz ügynöke címet viselő akcióról, amely az általános iskolás korosztályt célozza meg.

A sajtótájékoztató elején Bunford Tivadar, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke szólt az egybegyűltekhez.

– Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2010-ben alapvető emberi jognak ismerte el a tiszta vízhez, és a megfelelő szennyvízelhelyezéshez jutás jogát. Előbbi kivétel nélkül mindenki számára biztosítja a jogot az elegendő, biztonságos, elfogadható minőségű és elérhető vízhez személyes és háztartási célokra. Az ENSZ-nek a 2030-ig a fenntartható fejlődést célzó tervei nemcsak a törvényhozásra és a jogszabályozásra vonatkoznak. A hangsúly a kultúra, a szemléletmód formálásán és a tudatosság növelésén van – fogalmazott Bunford, aki hozzátette, hogy a képviselő-testület többek között ezért is támogatja az Aquarius – A víz ügynöke akció lebonyolítását, ami által a legfiatalabb polgártársainkhoz közelebb kerülhetnek a vízzel kapcsolatos tudnivalók, folyamatok.

Sugár György, Molnár Ervin, Bunford Tivadar, Vinkó Tamás és Petar Doroslovački (Fotó: Benedek Miklós)

Sugár György, Molnár Ervin, Bunford Tivadar, Vinkó Tamás és Petar Doroslovački (Fotó: Benedek Miklós)

A német kormány a KfW állami befektetési bankon keresztül 2015-ben 6,5 millió euró vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését célzó projektumra, amely hivatalosan 2018 szeptemberében vette kezdetét. A projektumról, illetve annak jelenlegi állásáról Sugár Györgytől, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatójától, Molnár Ervintől, a projektumot lebonyolító munkacsoport vezetőjétől, valamint Vinkó Tamástól, a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatársától tudtunk meg többet.

Molnár Ervin elmondta, hogy a projektum többek között magában foglalja a meglévő szabadkai szennyvíztisztító fejlesztését, Palics szennyvízhálózatának bővítését, védősávok kialakítását, valamint a tavak biomanipulációját. Elmondása szerint a palicsi csatornahálózat bővítésére, a biomanipulációra és a védősáv kialakítására már megkapták az engedélyt a KfW banktól.

Sugár György szavai szerint Palicson az elmúlt időszakban a háztartások 35 százaléka kapcsolódott a szennyvízhálózatra, ez az arány a jövőben 80 százalék fölé emelkedhet. A kivitelező megválasztására vonatkozó pályázat folyamatban van, ugyanakkor a szennyvízelvezető-hálózatot a városi víztisztítóval összekötő vezeték esetében is ez a helyzet. Sugár György arra is emlékeztette a jelenlévőket, hogy a víz szerepet kap az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások során is, éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak Szabadkán, hanem országszerte történjenek előrelépések a vizek állapota és a vízellátás területén.

Vinkó Tamás felszólalásában elmondta, hogy a biomanipuláció első szakasza, vagyis a nem őshonos, invazív halfajták lehalászása várhatóan a jövő héten veszi kezdetét a Palicsi-tó négyes mederszakaszában.

Az invazív halfajták lehalászása a Palicsi-tó turisztikai szakaszán lévő részében kezdődik (Fotó: Gergely Árpád)

Az invazív halfajták lehalászása a Palicsi-tó turisztikai szakaszán lévő részében kezdődik (Fotó: Gergely Árpád)

– A szelektív lehalászás azt jelenti, hogy a nem kívánatos halfajokat kifogjuk. Elsősorban az ezüstkárászokra kell gondolni, amelyek igen nagy mennyiségben vannak jelen, egy korábbi próbalehalászás alkalmával azt állapítottuk meg, hogy a tó halállományának 95 százalékát ez a hal képezi. Emellett nem tekinthető őshonosnak a naphal, a kínai razbóra, illetve az amerikai törpeharcsa sem. A lehalászást egy németországi cég, míg a technikai segítséget egy hazai cég végzi – tudtuk meg Vinkó Tamástól. A szakember azt is elmondta, hogy a lehalászás több szakaszban történik, és a három év múlva esedékes következő monitoring után kerülhet sor az őshonos fajok telepítésére. Vinkó Tamás szavai szerint a parti védősáv esetében is eltávolítják az invazív fajokat, és a sáv kialakítását őshonos fajokkal végzik.

Az Aquarius – A víz ügynöke akciót Petar Doroslovački, a projektum szerzője mutatta be. Mint megtudtuk, Szabadkán csaknem húsz éve rendszeresen megrendezik az akciót, amelyen ezúttal is az általános iskolák tanulói vesznek részt. Az idén nyolc iskola hatodikos és hetedikes diákjai, illetve elsősei és másodikosai vesznek részt rajta. A tanulók a rendezvény keretein belül műhelymunkákon vesznek részt, mérik az osztály vízfogyasztását, és azután eredményeiket prezentálják, ugyanakkor például meglátogatják a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatot is. A pénteki sajtótájékoztatón jelen volt Đurić Kiss Melinda, az Október 10. Általános Iskola és Seres Márta, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola igazgatója is, akik elmondták, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a diákjaik az említett látogatások alkalmával.