2024. április 16., kedd

Új táska magyar iskolaválasztásért

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke tartott előadást a VM4K-ban

Csütörtökön este a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban az Európa és mi sorozat keretében Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke „Egynemzet” címmel tartott előadást. A szövetség elnöke röviden ismertette a szervezet létrejöttének körülményeit, bemutatta tevékenységét, és beszélt a legújabb támogatási lehetőségekről is, amellyel a Rákóczi Szövetség kirándulások és különböző rendezvények szervezését segíti elő.

Csáky Csongor bejelentette, támogatják a csíksomlyói pápalátogatásra szervezett kirándulásokat (Fotó: Patyi Szilárd)

Csáky Csongor bejelentette, támogatják a csíksomlyói pápalátogatásra szervezett kirándulásokat (Fotó: Patyi Szilárd)

Csáky Csongor a szövetségről elmondta, hogy az egy asztaltársaságként indult 1989-ben. Olyan emberek hozták létre a szervezetet, akiknek a Beneš-dekrétumok következtében el kellett hagyniuk szülőföldjüket, Felvidéket. Jelenleg a Rákóczi Szövetségnek huszonötezer tagja és ötszáztizenöt helyi szervezete van. Az elmúlt év során hetvennyolc programot valósítottak meg, amely hetvennyolcezer embert, többségében fiatalokat érintett. Tevékenységének központjában a külhoni magyar családok magyar nyelvű iskolaválasztása áll. A szövetség Vajdaságban is igyekszik kifejteni tevékenységét.

– A 2010-es évek első felében a Magyar Nemzeti Tanáccsal sikerült egy nagyon szoros együttműködést kialakítanunk két témában: az iskolaválasztás és az ifjúsági rendezvények szervezésében. Ma már azt tudom mondani, hogy egész Vajdaságot sikerült bevonnunk abba a programba, amit mi Magyar Iskolaválasztási Programnak nevezünk. Ennek három fő eleme van. Egyrészt az újszülöttek köszöntése, aztán az óvodások és az ő szüleik megszólítása annak érdekében, hogy jól döntsenek, amikor a hat-hét éves gyermeküket bevezetik valamelyik iskola ajtaján. A program harmadik eleme pedig az iskolakezdők köszöntése. Ez utóbbi esetben igyekszünk a legkisebb faluba is elmenni, és elmondani a szülőknek és nagyszülőknek, hogy az a döntés, amit meghoztak, jó volt, fontos volt és felelősségteljes – mondta Csáky Csongor, és bejelentette, hogy idén ez a program bővülni fog azzal, hogy minden gyermek, akit szülei magyar iskolába íratnak, egy új és minőségi iskolatáskát kap majd. Ez a program várhatóan április végén vagy májusban fog megvalósulni, amikor elkezdődnek a beiratkozások az általános iskolákba.

Megtelt a VM4K klubhelyisége (Fotó: Patyi Szilárd)

Megtelt a VM4K klubhelyisége (Fotó: Patyi Szilárd)

A szövetség elnöke kiemelte, hogy a 2019-es évet a magyar országgyűlés Rákóczi-emlékévnek nyilvánította. Ebből az alkalomból a szervezet igyekszik minél több olyan eseményt megvalósítani, amely a szervezet névadójának, II. Rákóczi Ferenc kultuszának ápolását segíti elő. Ennek kapcsán Csáky Csongor arra biztatta a szövetség vajdasági középiskolai és települési szervezeteit, hogy szervezzenek olyan programokat, amelyek ehhez az emlékévhez kapcsolódnak, amelyeket aztán a szövetség anyagilag támogatni tud. Ehhez kapcsolódóan hozzátette, hogy néhány héttel ezelőtt Grezsa Istvánnal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztossal együtt meghirdették a Kárpátaljai Utazási Programot. Ennek a programnak az egyik célja az, hogy az Ukrajnában zajló háborús események miatt szinte teljesen megszűnt kárpátaljai turizmust felélesszék. A program keretében 200–250 ezer forinttal támogatják a Kárpátaljára szervezett kirándulásokat.

A Kárpát-medencei magyarság, különösen a katolikus hívők számára, az év egyik legnagyobb eseménye kétségtelenül Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói látogatása. Ehhez kapcsolódott az előadás legnagyobb bejelentése. Csáky Csongor elárulta, hogy Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral együttműködve pályázatot hirdetnek azoknak a csoportoknak, főleg fiatalok részére, akik a csíksomlyói pápalátogatásra szeretnének utazni, négyszázezer forintos utazási támogatás odaítélésére.

– Ez a lehetőség a délvidékiek számára is adott, ezért érdemes élni ezzel a lehetőséggel – hívta fel a hallgatóság figyelmét Csáky Csongor.