2024. március 29., péntek

Kétszázötven éves Kishegyes

A békésszentandrási gyökerekkel bíró település kettős évfordulót ünnepel – Első világháborús emlékhely kerül leleplezésre

Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulóját ünnepli, s a falunapi programsorozattal ennek a jubileumnak állítanak emléket. A programsorozat szerdán beszélgetéssel és kiállításmegnyitóval kezdődött, majd csütörtökön képkiállítással folytatódott. A Kormos Róbert kishegyesi festőművész képeiből összeállított kiállítás megnyitójára az általános iskola galériájában került sor. Az egybegyűlteket először Vörös Julianna, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnökhelyettese köszöntötte, majd a Melódia zenekar három tagja adott alkalmi koncertet Gál József vezetésével. Kormos alkotásait Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke méltatta.

Linka B. Gabriella Kormos Róbert alkotásait méltatja (Fotó: Lakatos János)

Linka B. Gabriella Kormos Róbert alkotásait méltatja (Fotó: Lakatos János)

A csütörtöki programot követően további tartalmas műsor várja a falunap vendégeit. Sándor István, a falunapi programsorozat koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy a falu kettős évfordulót ünnepel az idén.

– Kishegyes település idén ünnepli újratelepítésének 250. évfordulóját, amikor Békésszentandrásról 81 család vándorolt ide. Erről emlékezünk meg az ebben az évben, valamint arról, hogy 50 évvel ezelőtt vettük fel ismét a kapcsolatot Békésszentandrással. Az idei falunapi programsorozat a kettős jubileum jegyében telik. Az 50 évvel ezelőtti kapcsolatfelvételt egy beszélgetésen elevenítettük fel, és annak rögös útjairól számoltak be azok, akik részesei voltak ennek a történetnek. A beszélgetésen részt vett Vigh Rudolf is, aki személyesen is jelen volt az akkori kapcsolatfelvételnél. A falunapi programsorozat fő napja a szombat, ekkora várjuk a vendégeket a testvértelepülésekről és mindazokról a településekről, önkormányzatokból, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk. A program keretében is ekkor kerül sor a legtöbb történésre – mondta el Sándor, majd arról is szólt, hogy egy jelentős átadásra is sor kerül a falunapi program keretében.

– Egy eltervezett és nagyon várt projektumnak fogunk most a végére érni. Az első világháborúban számos kishegyesi esett áldozatul, akikről idáig is megemlékeztünk, azonban nevük egy emlékhelyen sem lett feltüntetve. Egy ilyen névsor kihelyezésére már régóta igény mutatkozott, ezért most, az első világháború lezárásának századik évében, egy emléktáblát fogunk leleplezni, amelyen közel kétszáz kishegyesi áldozat neve szerepel. A táblát a békésszentandrási vendégeinkkel közösen fogjuk leleplezni –  tudtuk meg a koordinátortól.

Szombaton került sor a falunapi művelődési műsorra is, amelynek ez alkalommal békésszentandrási fellépői is lesznek. A műsor keretében osztják ki Kishegyes legrangosabb elismeréseit, mint a díszpolgári és tiszteletbeli polgári cím, a posztumusz díjakat és dicsérő okleveleket, tudtuk meg Sándortól, aki arról is szólt, hogy a falunapi program számos ponton kötődik Békésszentandráshoz. A művelődési műsort megelőzően egy békésszentandrási kiállításra kerül a sor a színház előcsarnokában, vasárnap pedig egy sporthagyományt élesztenek újra.

– A jubileumi falunap programjából nem maradhat ki a sakk sem, hiszen 50 évvel ezelőtt, amikor az első békésszentandrási küldöttség Kishegyesre érkezett, akkor egy tíz táblás sakkmérkőzést játszott egymás ellen a két település. Ez alkalommal vasárnap délelőtt a Dombos pincében kerül sor egy sakkversenyre, amivel az ötven évvel ezelőtti hagyományt fogjuk feleleveníteni – számolt be a koordinátor.