2024. április 24., szerda

Erdogan: a Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget

A Golán-fennsíkkal kapcsolatos amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken, egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: elismeri Izrael fennhatóságát a vitatott terület felett.

Recep Tayyip Erdogan (Fotó: Beta)

Recep Tayyip Erdogan (Fotó: Beta)

"Trump elnök úr szerencsétlen kijelentése" újabb feszültségek forrása lehet - vélekedett a török vezető az Iszlám Konferencia Szervezetének isztambuli rendkívüli tanácskozásán.
"Törökország és az Iszlám Konferencia Szervezete nem maradhat néma ebben az érzékeny kérdésben" - tette hozzá. "Sohasem adjuk áldásunkat a Golán-fennsík megszállásának elismerésére."
Bár Erdogan Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcol a szíriai konfliktusban, nem szűnt meg hangsúlyozni Szíria területi egységének fontosságát. A török elnök attól tart, hogy egy kurd állam jöhet létre országa szomszédságában. Törökország jelentős kurd kisebbséggel rendelkezik.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren közölte: "52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és a térség stabilitása számára". Trump ezzel szakított az elődei által évtizedekig követett állásponttal.
Elemzők szerint az amerikai bejelentés nagy lökést ad Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó parlamenti választások hajrájában.
Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban szerezte meg a Golán-fennsík jelentős részét (1200 négyzetkilométert) Szíriától, és 1981-ben gyakorlatilag magához csatolta a területet. A lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos pontja volt. A zsidó állam ellenőrzése alatt álló területen mintegy 23 ezer drúz és 20 ezer izraeli él.
Erdogan a palesztinok ügyének egyik legjelentősebb szószólója, és 2017 végén is határozottan bírálta az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését.