2024. április 19., péntek

Egyetértés, sajnálkozás és düh

Reagálások a Fidesszel kapcsolatos néppárti döntésre

Szerdán 190 igen és 3 nem szavazattal hagyta jóvá az Európai Néppárt közgyűlése azt a javaslatot, hogy vizsgálatot indítsanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a magyar kormánypárt önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a pártszövetségben – írta aznap este az index.hu.

A döntésre szinte azonnal reagálások egész sora érkezett, a legtöbben egyetértettek, bölcs döntésnek nevezve azt, hogy – a háromtagú vizsgálóbizottságra átruházva a vita nem nyilvánosság előtt zajló folytatását – „jegelik” a kérdést a május végi választásokig, miután az kétségkívül ismét napirendre fog kerülni valamilyen formában. A Fidesz kizárását követelők nemtetszésüknek adtak hangot. Többen sajnálatukat fejezték ki, de voltak olyanok is, akik a meghozott döntés tolmácsolásába kötöttek bele, amit érthetően – mivel kompromisszumról és stratégiai döntésről van szó – mindkét fél a maga jól megfontolt érdeke szerint közvetített a nyilvánosság felé: a Fidesz azt hangsúlyozta, hogy a vizsgálóbizottság, az úgynevezett „bölcsek tanácsa” létrehozását elfogadva önként mondott le a az EPP-tagsággal járó jogairól, a felfüggesztés mellett kardoskodó néppárti tagok, ahogy a nyugati sajtó is, viszont csak felfüggesztésről beszéltek és írtak.

Orbán Viktor kormányfő és Fidesz-pártelnök a döntés megszületése után sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között azt hangoztatta: „Azt osztrákok is ragaszkodtak ahhoz, hogy őket nem lehet kizárni, és nem lehet fölfüggeszteni; ehhez mi is ragaszkodunk. Szeretném világossá tenni, hogy minket nem lehet kizárni sem, meg fölfüggeszteni sem.”

Manfred Weber: „Az Európai Néppárt az értékek és a párbeszéd pártja”

Manfred Weber: „Az Európai Néppárt az értékek és a párbeszéd pártja”

Manfred Weber Facebook-bejegyzésében ezt írta: „Az Európai Néppárt az értékek és a párbeszéd pártja – Orbán Viktor és a Fidesz ezeket az értékeket újra és újra megkérdőjelezték. Átléptek egy határt. Ezért helyes és konzekvens, hogy a Fidesz tagságát felfüggesszük. Mindenekelőtt az is világos, hogy nem Orbán Viktor és a Fidesz határozzák meg a néppárti politika irányvonalát – és itt nem a migrációs politikáról van szó, hanem a kultúra és a jogállamiság alapvető kérdéseiről. Ez idáig meg vagyunk róla győződve, hogy párbeszéd útján, együtt többet tehetünk Európáért, mint a kizárással.”

Joseph Daul, a néppárt elnöke a Twitteren üzent a nagy érdeklődéssel várt döntéssel kapcsolatban. „A Fidesz fel lesz függesztve közvetlen hatállyal, későbbi értesítésig, a mai EPP-szavazás után (190 mellette, 3 ellene). A felfüggesztés része: nincs részvétel a párt találkozóin, nincs szavazati jog, nincs jog jelöltek megnevezésére a posztokra” – írta

Matteo Salvini abszurdnak nevezte Orbán Viktor felfüggesztését az Európai Néppártból. A Liga olasz kormánypárt vezetője azt mondta, „abszurdnak találja az eljárást, mert a magyar miniszterelnök népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi”. A másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő ezzel szemben nevetségesnek nevezte a néppárt kompromisszumos megoldását. Silvio Berlusconi azt hangoztatta, hogy a lehető legbölcsebb döntés született meg ebben a helyzetben.

A Magyarországon az országot elítélő 2013-as jelentéséről hírhedtté (mások között pedig híressé) vált Rui Tavares szégyenteljes húzásnak nevezte a tegnapi néppárti kongresszuson történt eseményeket. Szerinte Orbán már kilenc éve lábbal tiporja az emberi jogokat. Weber viszont belement ebbe a szerinte szégyenteljes döntésbe, mert „tudja, hogy szüksége lesz Orbán szavazataira ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnöke lehessen”.

A magyar ellenzék egyöntetűen a Fidesz nagy kudarcaként beszélt az eseményről. Az MSZP szerint a Fidesz ezzel elveszítette európai érdekérvényesítő képességét. Dobrev Klára, a DK EP-jelöltje tegnap arról beszélt, hogy szerdán a néppárt függesztette fel a Fidesz párttagságát, és nem a Fidesz függesztette fel a saját néppárti tagságát, hiszen arról akkor szavazni sem kellett volna.

Válaszolatlanul hagyta viszont azt a felvetődő kérdést, hogy ha valóban így van, akkor a Fidesz pártján állók vajon miért szavazták volna meg a Fidesz felfüggesztését.