2024. április 25., csütörtök
EU-csúcs

Mintha Godot-ra várnánk

Ha a brit parlament ismét nemet mond a szerződésre, a jövő héten újabb csúcstalálkozó lesz

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint újabb uniós csúcstalálkozó lehet a jövő héten, ha a brit parlament ismét elutasítja az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződést. „Egy harmadik sikertelen brit alsóházi szavazás azt jelenti, hogy újra vissza kell jönnünk, és egy második EU-csúcsot is kell tartanunk” – fogalmazott az Európai Tanács kétnapos brüsszeli ülésének tegnapi kezdetén.

Az uniós vezetők többsége a Brexit március 29-én esedékes határidejének meghosszabbítása mellett foglalt állást. Theresa May brit miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia rendezett módon hagyja el az EU-t. Rövid nyilatkozatában aláhúzta: a határidő június végéig való meghosszabbításához szükséges az unióban maradó 27 tagország jóváhagyása, de ezáltal elkerülhető lenne a megállapodás nélküli brit kiválás. „Fontos elfogadni, hogy a Brexit a brit emberek döntése. Immáron három éve a szavazásnak, eljött az ideje, hogy a brit parlament ezt szentesítse” – vélekedett.

Angela Merkel német kancellár szerint a parlamentnek komolyan kell vennie a megállapodás nélküli Brexit veszélyeit és el kell fogadnia a brit kormány és az EU megállapodását. Fel kell készülni azonban arra is, hogy a megállapodást továbbra sem fogadja el a brit parlament alsóháza, a határidő ugyanis nagyon rövid – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, nyitott a Brexit határidejének technikai meghosszabbítására, ugyanakkor nem lehet a végtelenségig nyújtani a fennálló helyzetet.

Kiemelte, hogy a megállapodás kétéves, alapos munka eredménye, amely a lehető legjobb egyezség úgy Nagy-Britannia, mint az Unió számára. Azt újratárgyalni nem lehet. Elutasítása esetén Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Unióból.

Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatában abszurdnak nevezte, ha az Egyesült Királyság rész venne a májusi európai parlamenti választáson. Közölte, támogatja a brit kiválás elhalasztását, ha „sikerül választ adni bizonyos fontos kérdésekre”.

Leo Varadkar ír kormányfő szerint rugalmasságot kell mutatni az Egyesült Királysággal szemben a brit belpolitikai káosz miatt, és megfelelő indoklás esetén lehetővé kell tenni a kiválás határidejének rövid kiterjesztését. Ehhez azonban az kell, hogy London indokolni tudja a kérelmét, mivel el kellene kerülni egy olyan helyzetet, amelyben párhavonta újra és újra el kell halasztani a döntéseket és a határidőket – mondta.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő Samuel Beckett abszurd drámájára utalva úgy fogalmazott, „néha olyan érzés, mintha Godot-ra várnánk az Egyesült Királyság kiválási folyamatának ügyében, aki azonban ez esetben remélhetőleg végül meg fog érkezni”.