2024. április 25., csütörtök

20 évvel a NATO-bombázások után

Az évfordulónak szentelt konferenciát Ana Brnabić szerb miniszterelnök nyitotta meg

– Közös jövőnk érdekében jó lenne, ha mások is elismernék a hibáikat. A Jugoszláv Szövetségi Köztársaság bombázása azoknak a hibája volt, akik a XX. század végén Európa szívében áldozattá tették azokat, akikkel közösen harcoltak a két világháborúban – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő, a NATO-légitámadás 20. évfordulója kapcsán szervezett konferencia megnyitóján. Kifejtette, Szerbiának nem kell, hogy felsorolják a múltban elkövetett tévedéseit, mert Szerbia tisztában van azzal, hogy követett el hibákat. A NATO bombázások nem tartoznak ezek közé.

Soha nem kell elfelejtenünk a lerombolt gyárakat, hidakat és az összes áldozatot amit, számunkra igen sértő módon, járulékos veszteségként fogalmaztak meg, mondta a kormányfő, Meg kell próbálnunk azonban megbocsátani. Hogy kiaknázhassuk a lehetőségeinket, a jövőbe kell tekinteni és hidakat kell építeni azok irányába, akikkel nem értettünk egyet 1999-ben, de azok irányába is, akikkel a mái napig sem egyezünk.

– Szerbia azt is nagyon jól tudja kik azok, akik a nehéz időkben segítették és kitartottak az ország mellett – emelte ki Ana Brnabić szerb miniszterelnök.