2024. március 28., csütörtök

Lendület az induláshoz

A fiatal gazdákat és az organikus termesztéssel foglalkozókat támogatja a tartomány
Ótott Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

Ótott Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

Pénteken három új pályázatot írt ki a tartományi mezőgazdasági titkárság. Ótott Róbert titkárhelyettestől megtudtuk: az első a fiatal gazdákat megcélzó pályázási lehetőség, amely a start-up vállalkozások esetében akár 90 százalékos költségtérítéssel is járhat. A keretösszeg 250 millió dinár, de a fiatal gazdák személyenként 500 ezer és 1,5 millió dinár közötti beruházással pályázhatnak. Feltétel, hogy 2019-ben jegyeztették be először gazdaságukat. A jelentkezési határidő április 22-e.

A szerves alapú, vagyis organikus termelést kívánja serkenteni a titkárság következő pályázata. Ebben az esetben 80 százalékos költségtérítést hagynak jóvá eszközvásárlásra, a keret 10 millió dinár. Tanúsítványok megszerzésére akár 80 százalékos költségtérítésre lehet pályázni. A pályázatok november 1-jéig küldhetők be. Kapcsolható eszközök beszerzése esetén pedig a tárgy értékének 70 százalékát igényelheti vissza a pályázó április 15-éig.

A harmadik pályázat a meglévő halastavak rendezését vagy újak létrehozását célozza meg 20 millió dináros pénzügyi kerettel. Földmunkálatokra lehet pályázni úgyszintén április 15-éig. A költségtérítés mértéke attól függ, hogy meglévő halastó rendezéséről, vagy új tó létesítéséről van-e szó.

Mint mindig, munkanapokon 10 és 14 óra között további információkat is kérhetnek az érdeklődők a titkárság telefonszámain, melyeket, a felhívások szövegével együtt, a www.psp.vojvodina.gov.rs weboldalon is megtalálhatók.