2024. március 28., csütörtök
ÚJVIDÉKI TAVASZ

Erdőkről, vizekről, inváziós növényfajokról

A Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) első emeletén március 23-áig tart a 29. Újvidéki Tavasz elnevezésű rendezvénysorozat, az újvidéki Erdőtelepítő Mozgalom szervezésében.

Ma kezdődik az immár hagyományos, Újvidéki Tavasz rendezvénysorozat, a jól bevált szokásokhoz híven ezúttal is a SPENS első emeletén tartják meg (Dávid Csilla felvétele)

Ma kezdődik az immár hagyományos, Újvidéki Tavasz rendezvénysorozat, a jól bevált szokásokhoz híven ezúttal is a SPENS első emeletén tartják meg (Dávid Csilla felvétele)

A háromnapos rendezvényegyüttes ideje alatt rengeteg kiállító mutatja be termékeit, virágokat, dísznövényeket, különböző kerti növényeket, kerti szerszámokat, agyagból készült edényeket… Mindezen kívül több olyan standot is felállítanak, amelyek az egészséges táplálkozást hirdetik.

Mivel közeledik az Újvidéki Tavasz rendezvénysorozat 30. jubileuma, számos változást vezettek be a szervezők, de természetesen megtartották az esemény hagyományos tartalmát és az idén is a SPENS első emeletén tartják meg. A 021.rs hírportál beszámol arról, hogy a rendezvénysorozat ideje alatt az Erdőtelepítő Mozgalom, a Vajdaság Erdői és a Vajdaság Vizei közvállalatokkal karöltve megemlékezik a környezetvédelem szempontjából fontos napokról, ilyen az erdők világnapja (március 21.), és a víz világnapja (március 22.). – Az idei, immár 29. Újvidéki Tavasz keretében megszerveztük az Invazív növényfajok és Újvidék elnevezésű előadást, amelyen jeles szakértők vesznek részt, valamint az Invazív tudás elnevezésű kvízt, amelyen a középiskolások mérhetik össze tudásukat. Az előadásnak az a célja, hogy bemutassuk azokat az új platformokat, amelyeknek köszönhetően követhetők az invazív fajok. Ezt a platformot a polgárok is használhatják. Az előadáson kívül megszerveztük a Projektalapú tanítás előnyei és kihívásai a fenntartható fejlődés oktatásában elnevezésű szemináriumot, amelyet középiskolás tanárok számára képzeltünk el – mondták a szervezők.

A vajdasági kultúra, hagyomány és szokások kedvelőit több standon is gazdag idegenforgalmi kínálat várja, amelynek keretében a Tanyasi napok akció, és a Tanyák önökért televíziós sorozat is bemutatkozik. A látogatók megtudhatják azt, hogy miféle ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várják őket a vajdasági tanyák. Szerencsejáték is lesz, a szerencsés látogatók közül 29-en ajándékokkal térhetnek majd haza.