2024. március 29., péntek

Benzinkutat kap Bácskossuthfalva

Jó ütemben halad a töltőállomás építése, a nyitást májusra ígérik

A leendő bácskossuthfalvi töltőállomás falai már állnak, és megérkezett az üzemanyag tárolására alkalmas 60 ezer literes tartály is.

A 60 ezer literes tartály számára több méter mély gödröt ástak ki, és egy hatalmas daruval emelték le az azt szállító teherkocsiról (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A 60 ezer literes tartály számára több méter mély gödröt ástak ki, és egy hatalmas daruval emelték le az azt szállító teherkocsiról (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezt egy daruval helyezték le a munkagépekkel előre kivájt, több méter mély gödörbe, illetve a célnak megfelelően kialakított betonvályúra. A Pacséri úti telken egy hazai befektető – a verbászi székhelyű Tutnjević Transport – építtet illetve nyit majd 24 órás működéssel üzemanyagtöltő állomást és kiskereskedelmi egységet. A munkálatokat tegnap megtekintette Kislinder Gábor községi elnök és az önkormányzat küldöttsége. Kislinder örömének adott hangot, hogy nem marad a falu, illetve a környék lakossága üzemanyagtöltő állomás nélkül.

– Megengedhetetlen, hogy az itt élőknek legalább 15 kilométert kelljen megtenniük azért, hogy üzemanyaghoz jussanak. Csak ez lehetett a megoldás, vagyis a falunak ismét kapnia kellett egy töltőállomást, ehhez a községi önkormányzat a bácskossuthfalvi helyi közösséggel együtt igyekezett megadni minden, a befektetők számára vonzó feltételt. A tartály lehelyezésével a munka nehezén túl van az építkezés, innentől kezdve simábban, gyorsabban haladhatnak majd a dolgok, hogy mihamarabb megkezdhesse munkáját a töltőállomás – nyilatkozta a községi elnök.

Tavaly ősszel nemcsak a lakosságot, hanem a bácskossuthfalvi helyi közösséget is váratlanul, kényelmetlenül érintette, hogy lakat kerül a falu töltőállomására. Az esetről hivatalos értesítést nem kaptak. Akkor több település – Bácskossuthfalva, Pacsér, Cserepes, Krivaja és Felsőroglatica helyi közössége kezdeményezésére Kislinder Gábor községi elnök levelet intézett az egyébként magánkézben levő NIS illetékeséhez, magyarázatot kérve a történtekkel kapcsolatban. Ezt követően a cég az általános üzletpolitikájára hivatkozva indokolta a lépését, de valódi, konkrét választ nem kaptak a miértre. Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy munkatársaival igyekeztek gyorsan megtalálni a megoldást a helyzetre.

– Nem csak Bácskossuthfalvának jelent örömhírt, hogy sikerült találni egy olyan befektetőt, aki megépíti és üzemeltetni szándékozza a töltőállomást. A falunkhoz legközelebb 15 km-re Bajmokon, illetve ennél valamivel messzebb, Topolyán működik benzinkút. Ez a környező falvaknak is sokat jelent, különös tekintettel a mezőgazdasági termelőkre – mondta.

A benzinkutat a Tutnjević Transport üzemelteti majd. Nedeljko Tutnjevićtől, a cég tulajdonosától az iránt érdeklődtünk, hogy mi előzte meg a töltőállomás építését.

– Mindenek előtt figyelembe vettük a falu lakosságának számát, a települést körbevevő szántóföldek mennyiségét, és a töltőállomás vonzáskörébe tartozó falvakra vonatkozó adatokat is belekalkuláltuk. Mindezt figyelembe véve nyereséges üzemeltetésben reménykedünk. A következő lépésben felmértük a település központjában korábban működő töltőállomás adottságait, műszaki állapotát, és megállapítottuk, hogy nem felel meg a terveinknek. Ezért döntöttünk amellett, hogy új helyszínen új benzinkutat építünk – nyilatkozta a vállalkozó, aki hozzá tette, hogy a 37 éve működő cége az 5. töltőállomást nyitja meg hamarosan, remélhetőleg már májusban. Ezzel 6 új munkahely várja majd a helyieket.

– A töltőállomás 24 órában üzemel majd, és egy kiskereskedelmi bolt is nyílik, szintén egész napos nyitva tartással. A beszállítónk a Mol vállalat lesz, és az általa forgalmazott kétféle benzint, eurodízelt, gázolajat, és TNG gázt lehet majd kapni a kúton. Gázpalackot is árulunk majd, illetve megszervezzük a termékeink házhoz szállítását is igény szerint. Az elképzeléseink közé tartozik, hogy idővel autómosó telepet is kialakítunk – nyilatkozta Tutnjević.

Bácskossuthfalván továbbra is várják a NIS reakcióját azzal kapcsolatban, hogy mikor takarítják el a régi kút maradványait, vagyis az épületet, a tartályokat, a póznákat és más tartozékokat. Miután ez megtörténik, szeretnék a régi benzinkút helyét, vagyis a falu közvetlen központját rendbe tenni. Egyik részén parkolót alakítanánk ki, illetve parkosítási elképzeléseik is vannak.