2024. április 25., csütörtök

A Kis Bácska terveiről

Nyeső Pault, a szklerózis multiplex betegségben szenvedő személyeket tömörítő civil szervezet elnökét kérdeztük

A topolyai Kis Bácska Egyesület elsősorban Topolya és Kishegyes területén tevékenykedik. Nyeső Paul, az egyesület elnöke elmondta, szervezetük a szklerózis multiplex betegségben szenvedőknek nyújt segítséget lelki és gyógyászati kérdésekben, kézműves műhelyfoglalkozásokat szerveznek, előadásokat tartanak a központi idegrendszert érintő betegségről.

Fontos céljuk az is, hogy a község intézményeit akadálymentesítsék, hogy a mozgáskorlátozottak számára is elérhetőek legyenek. Pobedán 2016-ban készült el az egészségügyi rendelő bejáratához vezető, a mozgássérültek akadálymentes közlekedését elősegítő feljáró, amelyet nemcsak a helybeli lakosok, hanem a pobedai, kavillói és svetićevói páciensek is igénybe vesznek. A munkaügyi minisztériumnál nyertek erre 322 000 dinárt egy pályázaton. Ennek a pályázatnak a fő partnere a Kis Bácska civil szervezet volt.

Az egyesület 2008-ban alakult meg, és azóta fontos szerepet tölt be a betegséggel küzdők érdekvédelme és segítése szempontjából. Nyeső Paul elmondta, hogy a szervezet az aktív és célirányos programokon kívül lelki segítséget is nyújt a tagoknak. Azok ugyanis, akik hasonló problémákkal küszködnek a mindennapok során, sokkal jobban meg tudják érteni egymást, és a legtöbb helyzetben már a tanács, a biztatás, a tapasztalatok megosztása is számít.

Az elnök elmondta, hogy minden támogatás nagyon sokat jelent számukra, hiszen a pénzeszközöket az egyesület működtetésére, fenntartására, illetve a különböző rendezvények megszervezésére fordítják. Az idei tervek még csak most készülnek, illetve most összegzik a tavalyi év sikeresnek mondható tevékenységeit. A különböző rendezvények megszervezése terén is jeleskedtek, de tavaly ünnepelték meg az egyesület fennállásának tízéves évfordulóját is.

Jelenleg az egyesületnek 41 tagja van. A tagok mintegy kétharmada mondható aktívnak. Sajnos az egyharmad ágyhoz van kötve, vagy más módon akadályozott abban, hogy aktívabban vegyen részt a tevékenységekben. Őket az aktívak rendszeresen látogatják, segítik őket, és megpróbálják bevonni a különféle aktivitásokba. „Nagyon sokat segítünk egymásnak azzal, hogy beszélgetünk, megosztjuk az érzéseinket, tapasztalatainkat. Sokkal könnyebben és előbb nyílik meg valaki egy olyan ember számára, aki hozzá hasonló állapotban van” – fogalmazott Nyeső.

Az idei évben is terveznek különféle rendezvényeket, találkozókat, illetve szeretnének az egyesületet új székházba is beköltözni. A Vöröskereszt segítségével már korábban sikerült kialakítani egy úgynevezett mini rehabilitációs termet, ahol fizikoterapeutát is alkalmaznak. A központ működtetését ebben az évben is folytatják. A Kis Bácska tagjai közül tizenöt-húszan vesznek részt a rendszeres fizikoterápián, amelyet szakmai felügyelettel, heti rendszerességgel tartanak.

Az idők során szoros kapcsolat alakult ki előbb a vajdasági egyesületekkel, majd kiépült az együttműködés a szerbiai, azon belül is főként a dél-szerbiai egyesületekkel, de a határon túli kötelékek is megszülettek. A Vöröskereszt a kezdetektől fogva mindmáig támogatja az egyesületet, rendelkezésünkre bocsátja a helyiségeit. A Vöröskereszten kívül sok más egyesület és vállalat segíti a munkájukat: a cserkészek, a művelődési központok, az Origo Egyesület, a Capriolo cég, nem utolsósorban a topolyai önkormányzat, valamint a község területén működő helyi közösségek is.