2024. március 29., péntek

Városunkban is oktatott a Víz Ügynöke

Vízmérőket szereltek fel nyolc általános iskolában

Ma a víz világnapját ünnepeljük. A világnapot 1992-ben kezdeményezte az ENSZ, és azóta minden évben más-más vízzel kapcsolatos témakörben fogalmazzák meg e jeles nap céljait. Idén a Vizet mindenkinek mottót viseli több ország rendezvénye és programja, amellyel a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jogát akarják hangsúlyozni. Világszerte ilyenkor hívják fel a figyelmet az édesvízkészlet megóvására és a környezetvédelemre.

A szokásokból eredő vízfogyasztást csapokra szerelt szerkezettel mérik az iskolákban (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A szokásokból eredő vízfogyasztást csapokra szerelt szerkezettel mérik az iskolákban (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A víz jelentőségét hangsúlyozva a hét folyamán nyolc iskolába látogattak el a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat szakemberei egy nemzetközi ökológiai-nevelési projekt keretében, ahol az észszerű vízfogyasztásról oktatták a kisdiákokat. Az Aquarius – Víz Ügynöke nevet viselő akció partnere a szlovéniai Rogaška Slatina városban működő vízügynökség, amely több Duna menti ország városaiban is megszervezte az adott helyiség tanulóinak képzését. A szakemberek az újzsedniki, a palicsi iskolák, illetve a Jovan Mikić, a Majsai Úti, a Széchenyi István, az Ivan Milutinović, a Kizur István és az Október 10. Általános Iskolák elsős és másodikos diákjait oktatták a négynapos program ideje alatt a hét folyamán. Minden oktatási intézményben két-két vízmérő szerkezetet szereltek fel ingyenesen, azért hogy a gyerekek követni tudják a mindennapi szokásaikból eredő vízfogyasztást.

– A gyerekeken keresztül lehet hatni a szülőkre és a családokra, ezért ők a program célközönsége. A tantermekben lévő csapokra helyeztük fel a vízórákat, amelyek a naponta történő kézmosásnál, vízivásnál végeznek méréseket. A tanulók megtanulják a takarékossági elveket. A szokások megváltoztatásával látványos eredményeket lehet elérni. A vízmérőket a szlovéniai partner gyártja, ő végzi a felszerelést és a karbantartást is. A tanítók online alkalmazás segítségével vihetik be az adatokat heti szinten, tehát a program keretében ők is oktatásban részesülnek. A méréseket követően az iskolák eredményei összehasonlíthatóak és belőlük megállapítható, hogy melyik iskolában milyen higiéniai szokások vannak. Az sem jó, ha keveset használnak, mert az a higiénia hiányát jelentheti – nyilatkozta lapunknak Tukacs Ági, a Vízművek projektmenedzsere.

A program keretében Vízállomást is bemutattak az iskolákban, amely a víz- és csatornahálózat infrastruktúrájának és az otthoni berendezések technikai elemeit tartalmazza. A diákok választ kaphattak arra, honnan ered a víz, hogyan jut el a csapokig, hova vezetik a szennyvizet.