2024. április 25., csütörtök

Az elfogadás a legfontosabb

A Kolevka Gyermekotthon rendezvénye a Down-szindróma világnapján

Ma van a Down-szindróma világnapja. Ebből az alkalomból a Kolevka Gyermekotthon A szeretet nem számolja a kromoszómákat címmel alkalmi rendezvényt szervezett a Galleria Hotelben.

A rendezvény kezdete előtt megtartott sajtótájékoztatón Danijela Andrašić defektológus, a Kolevka Gyermekotthon koordinátora elmondta, hogy a Down-szindróma világnapját 2006-ban tartották meg először.

A műhelymunkákon játékos, kreatív feladatokat kellett megoldani (Fotó: Patyi Szilárd)

A műhelymunkákon játékos, kreatív feladatokat kellett megoldani (Fotó: Patyi Szilárd)

– A Down-szindrómás betegeknél a korai kezelés, ami hároméves korig tart, nagyon fontos, különösen a pszichomotoros készségek fejlődésének tekintetében. Fel szeretném hívni minden szülő figyelmét, hogy bátran forduljanak városunk szakembereihez. A Kolevka Gyermekotthon jelenleg százhatvanhat súlyos rendellenességgel küzdő gyermekről gondoskodik. A Down-kórosokról elmondható, hogy nagy képzelőerővel rendelkeznek, és rendkívül kreatívak. Különböző fokú gondoskodást igényelnek. Enyhe vagy mérsékelt értelmi fogyatékosságban szenvednek. A Down-szindrómában szenvedők mindössze tíz százaléka szenved súlyos értelmi fogyatékosságban. A világban mintegy négyszázezer ember szenved ebben a betegségben, Szerbiában körülbelül kétezren – mondta a defektológus.

A sajtótájékoztatón megosztotta tapasztalatait Ruža Hrnjak is, aki egy Down-szindrómás gyermek édesanyja.

– Amikor megszületett a gyermekem, elfogadtam a betegségét. Persze nem mondhatom azt, hogy boldog voltam, hogy egy ilyen betegséggel született, de én és az egész családom a kezdettől fogva elfogadtuk a helyzetet, és szerintem ez a legfontosabb. Az elfogadás. Mert, ha a család elfogadja, utána a szomszédok, a rokonság, a környezet is könnyebben elfogadja a helyzetet. Ha teljes mértékben a gyermekünk mögé állunk, akkor minden úgy fog működni, ahogy kell – magyarázta az édesanya.

A rendezvényt egy ünnepi előadás nyitotta meg, amelyen Down-szindrómás gyermekek léptek fel, és tartottak zenés-táncos előadást és divatbemutatót, továbbá a Széchenyi István, a Miroslav Antić, a Sonja Marinković Általános Iskolák, valamint a Dositej Obradović Iskolaközpont diákjai műhelymunkákat tartottak.