2024. április 24., szerda
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

Júniusig tart a próbaüzemeltetés

Nagybecskereken tavaly december 19-étől üzemel a víztisztító. Attól kezdve a vezetékes víz szemmel láthatóan tisztább, mint amilyen addig volt, de továbbra sem iható.

Elhúzódott a próbaüzemeltetés(Kecskés István felvétele)

Elhúzódott a próbaüzemeltetés(Kecskés István felvétele)

Az önkormányzatban akkor azt hangoztatták, hogy kedvező laboratóriumi eredmények esetén, egy hónapon belül hivatalosan is üzembe helyezik a berendezést. Azóta pontosan három hónap telt el, de nem történt semmi. A Demokrata Párt szerint szégyenteljes és egyben félelemkeltő, hogy ez idő alatt nincs hivatalos információ arról, hogy mi okozza az újabb késést.
Ma közös közleményt adott ki a beruházó (Gruppo Zilio doo Beograd) és a nagybecskereki önkormányzat, amelyben arról tájékoztatják a közvéleményt, hogy a vízgyár megkapta a működéshez szükséges egészségügyi engedélyt. Folyamatban van a berendezés végső beállítása. A közlemény szerint a próbaüzemeltetésnek eredetileg június végéig kellett volna tartania, de remélhetőleg már az említett hónap közepén megkapják a működési engedélyt. A Városi Vízművekben mindent megtesznek annak érdekében, hogy az év közepétől hivatalosan is ihatóvá váljék a vezetékes víz. Ennek céljából időnként átmossák a vezetéket, ami miatt időnként zavarosabb lesz a csapvíz és nyomáscsökkenés is előfordulhat.

Nagybecskereken a megengedettnél magasabb arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata.