2024. március 29., péntek

A civilek és a magáncégek felkarolták a nőket

Adán tizenkilenc fiatal nő varrótanfolyamon vehet részt németországi támogatásból

Adán csütörtökön ünnepélyesen elindították azt a projektumot, amelynek köszönhetően tizenkilenc hátrányos helyzetű fiatal nő sajátíthatja el a varrás elméleti és gyakorlati alapjait németországi támogatással a helyi Műszaki Iskolában, valamint egyhetes gyakorlaton vehetnek részt két adai textilipari cégben, ahol a tanfolyam után munkába is állhatnak. Az adai Duga civil szervezet február végétől bonyolítja le a projektumot a németországi kormányhivatal, a GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) anyagi támogatásával és a helyi Adanko és Kooi Knit textilipari cégek, a Műszaki Iskola és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat közreműködésével.

A projektumnyitó rendezvény az adai Műszaki Iskolában(Csincsik Zsolt felvétele)

A projektumnyitó rendezvény az adai Műszaki Iskolában(Csincsik Zsolt felvétele)

A projektumnyitó rendezvényen Vesna Civrić, a Duga civil szervezet elnöke köszöntötte a tartományi kormány, a helyi önkormányzat, a németországi alapítvány és a középiskola képviselőit, valamint a tanfolyamon résztvevő nőket.

–  A GIZ 16 700 euróval támogatja a projektum lebonyolítását, amelynek a célja, hogy a civil és az állami szféra, valamint a magáncégek együttműködésével munkába állítsák a hátrányos helyzetű személyeket – mondta.

Kiemelte: nem volt egyszerű feladata elindítani a projektumot, amelynek eredményeként a varrótanfolyamot befejező nők elhelyezkednek és bruttó 200 euró egyszeri juttatást is kapnak. Ezután Nikola Lukač, az észak-bánáti körzet vezetője, Constanze Schmoger, a GIZ tanácsadója és Pavle Počuč tartományi gazdasági titkárhelyettes méltatta a projektumot, amelynek köszönhetően szakmához és munkához jutnak a tanfolyamon résztvevő nők. Majd Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatója és Szalma Éva textiipari mérnök, a tanfolyam vezetője beszélt a képzésről és a tanulókról, akik szorgalmasan dolgoznak és tanulnak. A rendezvény zárásaként a résztvevők megtekintették a tanulók eddigi munkáit a középiskola tanműhelyében.