2024. április 20., szombat
FOCIMIX

A CAS helyt adott a PSG fellebbezésének

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) keddi ítélete szerint az UEFA nem vizsgálhatja újra, hogy a Paris Saint-Germain megszegte-e a pénzügyi szabályokat 2017 júniusáig. A PSG azért fellebbezett a svájci székhelyű CAS-nál, mert az UEFA illetékesei ismét ellenőrizni akarták, hogy a francia klub vétett-e az úgynevezett Financial Fair Play ellen, amikor játékosokat igazolt, illetve amikor megállapította a fizetésüket. A független sportbíróság álláspontja szerint az UEFA szabályzatának értelmében erre már nincs lehetőség, mert letelt a határidő, ameddig a korábban már lezárt aktát újranyithatták volna. A keddi ítélet nem vonatkozik arra az ügyre, amelynek keretében az UEFA a katari tulajdonú klub 2017/18-as költségvetését és támogatói hátterét vizsgálja. Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke 2017 szeptemberében kijelentette, hogy a pénzügyi szabályok felülvizsgálatát tervezik, és „döntő pillanatnak” nevezte, amikor Neymar világcsúcsot jelentő 222 millió euróért, Kylian Mbappé pedig 180 millió euróért a Paris Saint-Germain csapatához igazolt.

Fiatalításba kezdtek a bajorok

Uli Hoeness, a német labdarúgó-bajnokságban címvédő és listavezető Bayern München elnöke kijelentette, hogy minden eddiginél nagyobb összeget költenek a keret megerősítésére, és elsősorban fiatal játékosok leigazolását tervezik. A 67 éves sportvezető a Bild című napilap szerdai számában azt nyilatkozta, a csapat átlagéletkorának csökkentése már folyamatban van, és a bajor egyesület korábban még soha nem költött el annyi pénzt futballistákra, mint amennyit ebben az évben fog. A világbajnok francia válogatott védőjének, a 22 éves Benjamin Pavard-nak a szerződtetését január elején jelentették be, és az is biztossá vált, hogy a másodosztályban második Hamburg 19 éves csatárát, Jann-Fiete Arpot is leigazolja a Bayern. A müncheniek rajtuk kívül szeretnék a csapatukban tudni a 18 éves angol Callum Hudson-Odoit, aki a Chelsea játékosa, valamint Lucas Hernándezt, az Atlético Madrid vb-győztes francia védőjét. A francia bajnokságban jelenleg második Lille-től az elefántcsontparti válogatott Nicolas Pépét akarja megszerezni a Bayern, amely a mostani szezon végén dönt arról, hogy végleg megvásárolja-e a Real Madridtól a kolumbiai válogatott középpályást, James Rodríguezt, aki 2017 júliusa óta szerepel kölcsönben Münchenben.

Casillas a Portóból vonulhat vissza

Iker Casillas egyezségre jutott az FC Porto labdarúgócsapatának vezetőjével arról, hogy 2021-ig meghosszabbítják a szerződését. A portugál egyesület honlapja idézi a 38. életévét májusban betöltő spanyol kapust, aki elárulta: a klubelnök Antonio Pinto da Costa az együttműködés egyéves meghosszabbítása helyett azt javasolta neki, maradjon negyvenéves koráig. „Ha tovább küzdhetek a célokért a csapattársaimmal, akkor semmi ellenvetésem a folytatást illetően, már csak azért sem, mert nagyon hálás vagyok a városnak és a klubnak” – mondta Casillas, aki hétfőn este a spanyol televíziónak már elmondta, hogy a héten megtörténik a szerződéshosszabbítás. „Nyilvánvalóan az FC Portóban fejezem be a pályafutásomat” – tette hozzá a világ- és Európa-bajnok kapus. Casillas 2015-ben nevelőegyesületétől, a Real Madridtól igazolt Portugáliába. A spanyol klub színeiben 16 év alatt többek között három Bajnokok Ligáját, öt bajnoki címet, két spanyol Király-kupát, valamint klubvilágbajnokságot nyert. A Portóval tavaly portugál bajnok lett, jelenleg pedig negyeddöntős a Bajnokok Ligájában.