2024. április 18., csütörtök
EB-SELEJTEZŐ

Szervezettség kell a győzelemhez

Ma kezdődik a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság hagyományos selejtezősorozata. Az idén debütált Nemzetek Ligája alaposan összekuszálta a szálakat a kontinensviadalra való kijutást illetően, s a megújult szabályoknak köszönhetően a selejtező csupán nyolc hónapig tart. A kvalifikáció ezen szakaszában az öt ötcsapatos és öt hatcsapatos csoportból az első két-két helyezett jut ki az Eb-re, a fennmaradó helyeket pedig az NL-ben elért eredmények alapján osztják ki egy újabb rájátszásban.

A magyar nemzeti tizenegy Marco Rossi szövetségi kapitány vezérletével ma Szlovákiába látogat, hétvégén a vb-ezüstérmes Horvátország lesz az ellenfél a Groupama Arénában. Gulácsi Péter, a válogatott kapusa szerint a jól szervezett és agresszív játék vezethet sikerre. „Fontos az idegenbeli jó kezdés, ez pedig a szervezettség és az erőszakosság függvénye. Az eredményes védekezés kulcsa a mai futballban csak a mentalitás” – nyilatkozta a Leipzig hálóőre. A mérkőzésen akár kulcsszerepet is játszhat Szoboszlai Dominik, akit a legtehetségesebb utánpótlás-játékosnak tartanak az országban. „Szoboszlai azért van a keretben, mert úgy érzem, eljött a megfelelő pillanat. Örülök, hogy Szoboszlai alkalmasnak érzi magát arra, hogy pályára lépjen” – mondta a szövetségi kapitány. Magyarország az E csoportban kapott helyet, ahol a már említett Szlovákián és Horvátországon kívül Wales és Azerbajdzsán szerepel.

Szerbia a B jelű ötösben harcol az Eb-részvételért. Mladen Krstajić fiai hétfőn futnak pályára, az ellenfél a 2016-os Európa-bajnokság győztese, Portugália lesz. A csoportban továbbá Litvánia, Luxemburg és Ukrajna szerepel.