2024. április 25., csütörtök

A trauma feldolgozása

Az újvidéki Művészklubban szerdán folytatódott a Híd Kör Egyesület hatodik évadába lépő, Olvass be! elnevezésű kritikai beszélgetéssorozata, ezúttal Bíró Tímea A pusztítás reggelei c. verseskötete volt terítéken. Az estet Dancsó Andrea, az egyesület elnöke moderálta, bírálói szerepben pedig Orovec Krisztina műfordító, valamint Fekecs Emese és Tomić Glória, az újvidéki Magyar Tanszék negyedéves hallgatói vettek részt.

A csantavéri származású, jelenleg Szabadkán élő Bíró Tímea Újvidéken fejezte a Magyar Tanszéket, tanulmányai után kezdett el írni. A pusztítás reggelei az első, 2017-ben, a Forum Kiadó gondozásában megjelent kötete, a kiadó fiatal alkotók számára kiírt pályázatának nyertese volt.

A kritikusok egyetértettek abban, hogy a súlyos családi témákat, traumákat, a haldokló, később elhunyt anya és a lánya közti viszonyt, illetve a hiányt feldolgozó kötet jól van felépítve. Abban a kérdésben viszont nem mutatkozott összhang, hogy a száz verset tartalmazó könyv hatásosabb lenne-e kevesebb szöveggel. Az egyes versekben az erőteljes képeket a könnyedebb részletek hozzák egyensúlyba, a visszatérő elemek pedig jó hatással vannak az összképre. A nyelvezet első kötethez képest kiforrott, de tetten érhető az ösztönösség, hiszen a szerző az írást egyfajta terápiaként is használja.

A kötet kulcsfogalmai közé tartozik a szegénységre utaló margarin, az összetett metaforaként megjelenő tenger, illetve az anyasághoz kötődő anyaméh, köldökzsinór, magzatvíz, s a teljes könyvet meghatározza az anyához fűződő ambivalens viszony. A kritikusok egyhangúlag úgy vélték, hogy a kötet legnagyobb hátránya a trauma túl erőteljes jelenléte.

Fontos még az emberi kapcsolatoknak az állatias ösztönvilághoz hasonlatos bemutatása. Az elesettség, a kilátástalanság és a traumák kimondhatatlansága is nagyban az állatokra utalnak. Érdekesség, hogy a Miroslav Jovančić által illusztrált könyvben – a borítón ábrázolt női alakot leszámítva – csak állatok jelennek meg.

A cím mindhárom kritikus szerint jó választás volt, hiszen megragadja a teljes kötet hangulatát. Orovec Krisztina és Fekecs Emese 8-8, Tomić Glória 7,8 pontra osztályozta a könyvet.