2024. április 18., csütörtök

A Hungarológiai Közleményekről

Az újvidéki Magyar Tanszék Hungarológiai Közlemények című folyóirata nagy múlttal rendelkezik. A tanszék hallgatói a folyóirat által bővíthetik tudásukat, új információkat kaphatnak irodalmi művekről. A folyóiratot nemcsak egyetemisták forgathatják haszonnal, hanem mindazok, akiket érdekel a magyar nyelv és irodalom, a magyar kultúra, s akik szeretnék megismerni a legújabb tudományos eredményeket.

Íme egy rövid áttekintés a Hungarológiai Közlemények 2018. évi 1., 2., 3. és 4-es számáról:

Az első számban Károly Krisztina, Andrić Edit, Szoták Szilvia, Nádor Orsolya, Rajsli Ilona, Láncz Irén, Kiszl Péter és Szűts Zoltán publikált. Az olvasók főként a frazémák kutatásáról olvashatnak, de információkat kaphatnak a netnyelvről, az alkalmazott nyelvészetről, a nyelvitájképekről is.

A második számban Papp Ágnes Klára, Hózsa Éva, Horváth Futó Hargita, Bence Erika, Pénzes Ágnes, Katona Edit, Laki Boglárka, Lőrincz Gábor, Lehocki-Samardžić Ana és Urkom Alexander közölt tanulmányt. Az érdekeltek elsősorban a kétnyelvű művekről, diszciplínákról tett kutatásokról olvashatnak.

A harmadik számban Thomka Beáta, Z. Varga Zoltán, Gelencsér Gábor, Kurucz Anikó, Grabovac Beáta, Samu-Koncsos Kinga, Mák Ferenc és Németh Ferenc publikált. A folyóirat ezen számának fő témája a versek, regények, filmek feldolgozásáról szóló kutatások.

A negyedik számban Virág Zoltán, Z. Varga Zoltán, Németh Zoltán, Nádori Lídia, Mudriczki Judit, Lőrincz Julianna, Matuska Ágnes, Harkai Vass Éva tanulmányai jelentek meg. Ebben a számban a kétnyelvűség, a fordítás művészete és a versek, naplójegyzetek elemzése kerülnek előtérbe.

Az évente négyszer megjelenő folyóirat fő- és felelős szerkesztője Toldi Éva egyetemi tanár. A Hungarológiai Közlemények három nyelven (magyar, szerb, angol) hozza közelebb az olvasóhoz a nyelvészek kutatásait. A folyóirat megvásárolható a Bölcsészettudományi Kar jegyzetellátó boltjában, mindössze 400 dinárért.