2024. április 20., szombat

Merkel: lehetnek különböző formái a szolidaritásnak a menekültügyben

Lehet szó a Brexit rövid távú halasztásáról is

Létezhetnek különböző formái a tagállamok közötti szolidaritásnak a menekültügyben - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délután kezdődő brüsszeli európai uniós (EU-) csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Angela Merkel német kancellár (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel német kancellár (Fotó: Beta/AP)

A kancellár elmondta, hogy a menekültek és a migráció ügyében sikerült előrelépni, így például javult az EU-s külső határ védelme, "de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy messze nem sikerült mindent elérni".
"Most arról a kérdésről van szó, hogy lehet-e eltérő formában vállalni a 27 tagország közötti szolidaritást az illegális migráció elleni harc és a szabályos, legális migráció bevezetésének témájában, hogy viselhetnek-e a tagországok egymástól eltérő, különböző felelősséget?"
"Én azt mondom, hogy egyértelműen igen, de azt is hangsúlyozom, nem lehetséges, hogy egyes tagállamok kijelentik, hogy egyáltalán nem vesznek részt a menekültek szolidáris elosztásában" - fejtette ki a német kancellár.
Mint mondta, itt "elvekről van szó", de az alapelvek tisztelete mellett természetesen lehet "eltérő súlyozású" a szolidaritás.

Lehet szó a Brexit rövid távú halasztásáról

Lehet szó a brit uniós tagság március 29-re tervezett megszüntetésének (Brexit) rövid távú halasztásáról, de ehhez a londoni alsóháznak el kell fogadnia a brit kormány és az EU megállapodását a Brexit feltételeiről - mondta Merkel.

A kancellár szerint, amennyiben nem sikerül elfogadni a megállapodást, vagy nem is szavaznak róla az alsóházban, újabb EU-csúcs összehívására lehet szükség március 29. előtt.
Aláhúzta, hogy az utolsó pillanatig küzdeni kell a megegyezésen alapuló, rendezett Brexitért, mert Németországnak, illetve az EU-ban maradó 27 tagállamnak és a közösségből távozó országnak is ez az érdeke.