2024. április 25., csütörtök

Az SZHP képviselői az EPP közgyűlésén

Brüsszelben beszélgettek a hazai politikai helyzetről

A Szerb Haladó Párt képviselői is részt vettek ma az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlésének brüsszeli ülésén. Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, a párt nemzetközi kapcsolatokkal megbízott titkára, illetve Miloš Vučević Újvidék polgármestere, az SZHP alelnöke voltak jelen a tanácskozáson.

A haladó párti tagok elmondták, hogy a Néppárt és a magyar Fidesz megállapodott abban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök önként felfüggeszti az európai pártcsaládban való tagságát mindaddig, amíg el nem készülnek a vitatott kérdésekben a Magyarországról szóló jelentések. Az SZHP szerint ez az EPP demokratikusságáról tanúskodik, arról, hogy a legnagyobb gondokat is orvosolni lehet dialógus által, kompromisszumok keresésével. A lényeg az volt, hogy megőrizzék a politikai egyensúlyt most, az európai parlamenti választások küszöbén, tették hozzá a párt képviselői.

Joksimovićnak és Vučevićnek alkalma volt találkozni a közgyűlés ideje alatt számos európai politikussal, vezető pártok képviselőivel, így beszéltek Orbán Viktorral, de a német CDU elnökségi tagjaival, az EPP tisztségviselőivel, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnökével, akárcsak David McAllisterrel, az EP szerbiai jelentéstevőjével is. Találkoztak a spanyol Néppárt nemzetközi titkárával, a Robert Schuman Intézet vezetőivel, Doris Packkal, az EPP női szervezetének az elnökével is. A beszélgetések során a szerbiai politikai körülményekről tájékoztatták az EPP tagjait, beszámoltak az európai integrációs folyamat előrehaladásáról, a regionális stabilitás és a béke megőrzésének a fontosságáról, az eddig végrehajtott pénzügyi és gazdasági reformok szerbiai jelentőségéről és eredményeiről. Azt mondták, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások eredményei is igazolták, hogy a Szerb Haladó Párt messze a legnépszerűbb politikai erő az országban, Aleksandar Vučić államfő és pártelnök politikája meghozta a gyümölcsét, ezért fölényes támogatást élvez a polgárok körében továbbra is.

Szó esett a szerbiai ellenzéki tüntetésekről is, a múlt hétvégi rendbontásról a Szerbiai Rádió és Televízió székházának, majd az Elnökségnek az épületénél. A haladó párti politikusok szerint ez az ellenzék nem demokratikus, a rendbontások is az erőszakos eszközökkel vívott politikai harcuknak az eredménye és bizonyítéka.