2024. április 26., péntek

Oktatási reformokról tárgyalt ma Aleksandar Vučić

Szerbiában a következő tanévben minden szakközépiskolában bevezetik a duális képzést

A duális képzés jelenlegi alkalmazásásáról tárgyalt ma Aleksandar Vučić államfő és Ursula Renold, az oktatási rendszerek kutatásával megbízott Svájci Közgazdasági Intézet szakembere.

Az oktatási program, ahol a legnagyobb hangsúlyt a gyakorlati képzés kapja, a tanulók pedig  szakmai gyakorlatukat olyan helyi vállalatoknál tölthetik el, amelyek később munkalehetőséget biztosítanak számukra, már két éve működik Szerbiában nagy sikerrel.

Eddig 52 város 80 iskolájában próbálták ki a duális oktatást, 312 tanuló végzett a program keretében. Közülük 204 tanuló el is helyezkedhetett annál a vállalatnál, ahol szakmai gyakorlatát töltötte, mások pedig úgy döntöttek folytatják tanulmányaikat.

Az ország általános oktatási reformjának keretében a duális képzést is bevezetik minden szakközépiskolában a 2019/2020-as tanévben.

A találkozó alkalmával Ursula Renold köszönetet mondott az államfőnek, amiért ezt a programot a kezdetektől támogatta, kiemelte az Oktatási Minisztérium és a Szerbiai Gazdasági Kamara elkötelezett munkáját. Az említett intézmények képviselőit Ursula Renold meghívta, hogy Svájcban, az oktatási reformok kutatóinak éves értekezletén ismertessék majd a Szerbiában elért eredményeket.