2024. április 19., péntek
E-KÖZIGAZGATÁS

Interneten is cserélhető lesz a vezetői engedély

Két-három év elteltével Szerbiában az állam már minden szolgáltatást elektronikus úton tud nyújtani – bizakodik Mihailo Jovanović, az IT és Elektronikus Közigazgatási Iroda igazgatója.

Szerinte a polgárok már ezen a nyáron interneten kérhetik a vezetői engedély cseréjét, és az új dokumentumot a postás hozza házhoz.

„Később az útlevelek és személyi igazolványok elektronikus úton való kiadása következik, ez azonban jóval bonyolultabb lesz, mert a Belügyminisztérium a dokumentum átvételekor is kér egy ujjlenyomatot” – nyilatkozta az igazgató a Biznis magazinnak adott interjúban. Elmondta: az Információs Technológiai és Elektronikus Közigazgatási Iroda az idén 1,8 milliárd dinárt fektet az elektronikus közigazgatás fejlesztésébe.

„A legnagyobb beruházás a kragujeváci új adatközpont lesz, melyre még az idén 1,2 milliárd dinárt fordítanak, és amelynek felszerelését várhatóan 2020 elejére fejezik be. Ez az intézmény központosítja és koordinálja állami szinten az IT-szolgáltatások és az e-közigazgatás fejlesztését.

„Belgrádban tavaly kezdte meg működését a nagy állami Data Központ, melyben már 20 állami intézmény helyezte el felszerelését és adatait, úgyhogy a kapacitások csaknem megteltek. S hol vannak még a helyi önkormányzatok, a községek… Éppen ezért terveztünk még egy, ennél nagyobb adatközpontot Kragujevacra” – részletezte Jovanović. Az általa vezetett Iroda az alapítása, 2017 augusztusa óta különféle komplex információs rendszereket implementált. Közülük az első azt teszi lehetővé, hogy a szülők még a szülészeten bejegyeztessék gyermeküket a születési anyakönyvbe, bejelentsék tartózkodási helyét, igényeljék számára az egészségügyi kártyát és kérjék a szülői pótlékot. Mindez 10 perc alatt elvégezhető. Már 150 000 babát jegyeztek be elektronikus úton, és Jovanović azt mondja, ezzel mintegy 3 millió eurót takarított meg az állam.

Üzembe helyezték az eZUP információs rendszert is, amely hivatalból történő adatcserét tesz lehetővé 8 nagy állami intézmény között, továbbá az eKatastar és az eRecept rendszert, utóbbinak köszönhetően a betegeknek nem kell minden hónapban receptre várakozniuk kezelőorvosuknál.

Tervben van egy idegenforgalmi elektronikus regiszter létrehozása, ebben nyilvántartják a szálláshelyeket és a turistákat, továbbá a lakosság központi elektronikus jegyzékének létrehozása, amelynek eredményeképpen egyetlen kattintással hozzáférhetővé válnak a polgárok legfontosabb adatai.