2024. április 25., csütörtök

A britek nem akarnak készpénzmentes rendszert

A világban egyre több helyen nem fogadnak el készpénzt az üzletekben, éttermekben vagy épp buszjegy vásárláskor, mert az országok fokozatosan vezetik be a mobilfizetési és egyéb megoldásokat. Háttérbe szorítva ezzel a hagyományos bank-, illetve hitelkártyákat is.

Svédországban például már alig van forgalomban a régi jó papírbankó és a koronaérme. A készpénzállomány gyors apadása miatt a helybeliek majdnem 40 százaléka évente legfeljebb már csak egyszer-kétszer nyúl a zsebébe apróért. A látványos változás azonban gondokat is okozhat, főként a hagyományos fizetési megoldáshoz szokott idősek számára.

Nem mindegyik állam lelkesedik azonban a svéd példáért. Az EU gazdasági főhatalmának számító Németország sem engedné ki szívesen a kezéből a készpénzt. Az ottani jegybank (BBk) hónapokig elemezte a kérdést, és megállapításait nemrég közzé is tette.

Ebből kiderül: a fejlett országok lakosságának egy részétől eltérően a németek többsége továbbra is inkább a készpénzfizetést részesíti előnyben. Ez azt jelenti, hogy az esetek 78 százalékában fizikai pénzzel egyenlítik ki a számlát. Ám az is igaz, hogy a nagyobb értékű vásárlásoknál már inkább a bankkártyát használják. Ezzel magyarázható az a tény is, hogy a kártyás fizetések átlag értéke 21 euró, a készpénzeseké pedig csupán 14 euró.

Háromezer tranzakció elemzése alapján a BBk arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a készpénzes fizetés gyorsabb, mint a bankkártyás. Az előbbi átlagban 22 másodpercig tart, az utóbbi hét másodperccel tovább.

Ennél azonban lehet rövidebb idő alatt is rendezni a számlát, de akár tovább is el lehet bíbelődni vele. Minden az összeg nagyságától függ. A különböző szempontok alapján végzett BBk-felmérés szerint készpénzt leszurkolni valamiért igazából ötven euróig éri meg, fölötte viszont már gazdaságosabb a kártyáról levenni a kívánt összeget.

Az EU-t elhagyni készülő Nagy-Britanniában is sokan ragaszkodnak a fizikai pénz megtartásához, használatához, jóllehet az egyéb módszerek ott is egyre gyorsabban terjednek. Míg az országban bő tíz évvel ezelőtt a fizetések majdnem kétharmada zajlott készpénzben, jelenleg ez az arány már csak egyharmad, de ez is folyamatosan csökken.

A lakosság egy része ezt elfogadhatatlannak tartja. A britek majdnem fele (47 százaléka) azt állítja, hogy gondot okozna számukra a teljesen készpénzmentes rendszer. Akadnak azért elkeseredettebbek is: a szigetországiak 17 százaléka ugyanis elképzelni sem tudja, hogyan boldogulna a hagyományos bankjegyek és érmék nélkül.

A félelmekről az illetékesek és a bankok is tudnak. Ezért együttesen arra törekszenek, hogy megakadályozzák a teljesen készpénzmentes rendszer kialakulását Nagy-Britanniában.