2024. április 20., szombat

Március idusára

Versekkel, dalokkal emlékezett a Kossa János MNYEOK nemzeti ünnepünkre

„Szépség, igazság lassan megy előre, / Egy szebb, igazabb, boldogabb jövőbe.(…) / Ó nagy nap, szép nap, légy örökre áldott, / Hozz mindig új fényt, új dalt, új virágot!” – Juhász Gyula Március idusára c. költeményét Botka Andrea mondta el, a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub szervezésében, az 1848–’49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából, kedden este, a Magyar Szó-házban megtartott emlékesten.

Fésűs Mária (balról), Törőcsik Rozália és Botka Andrea (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Fésűs Mária (balról), Törőcsik Rozália és Botka Andrea (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Tóth Bátori Erzsébet köszöntötte a vendégeket, a résztvevőket , majd elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a jövőben is havonta egyszer alkalmi, tematikus estéket szervez a MNYEOK a belvárosban, napilapunk székházában.

A megmaradásunk, az összefogásunk, a szülőföldünkön való emberhez méltó boldogulásunk előfeltétele a tudással együtt a történelmünk alapos ismerete, hangsúlyozta Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntőjében. Fontos lenne, hogy a diákok, a fiatalok minél jobban megismerjék a múltban történteket, hogy valós ismeretekre alapozva küzdhessenek a jelenükért, a jövőjükért. Törekvéseiket mindig is támogatni fogják az idősebb, tapasztaltabb nemzedékek, a nemzeti intézményeinkkel együtt.

A legismertebb márciusi ifjak – Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Irinyi József – mellett még nagyon sok költőt, írót megihletett a forradalom, emelte ki történelmi összefoglalójában Törőcsik Rozália. Példaként Arany Jánost, Vörösmarty Mihályt, Madách Imrét, Juhász Gyulát, Orgoványi Anikót, valamint Donászy Magdát, Mentovics Évát, Sarkady Sándort és Weöres Sándort említette. Mint mondta: Egyedülálló a magyar nép történetében a márciusi ifjak rendíthetetlen, szenvedélyes hazaszeretete és küzdelme a polgári átalakulásért. Ránk, az utókorra hárul, hogy a megmaradt, számos történelmi, irodalmi emléket továbbadjuk a felnövő nemzedékeknek.

Az MNYEOK első ilyen jellegű rendezvényét versek, megzenésített költemények tették még ünnepélyesebbé. A dalokat Fésűs Mária adta elő. Az emlékest végén a jelenlévők együtt énekelték Petőfi Távolból (Kis lak áll…) c. költeményét.