2024. március 28., csütörtök

Polgáraink tervezik a köztereket

Az Új helyek projektum keretében a város lakóinak alkalmuk nyílik megtervezni azokat a köztereket, amelyeket lakhelyük közvetlen közelében szeretnének látni és használni.

Az Új helyek projektum keretében az újvidékiek maguk tervezhetik meg a köztereiket. Egy ilyen pontot tavaly nyáron avattak fel a Turgenjev utcában (Dávid Csilla felvétele)

Az Új helyek projektum keretében az újvidékiek maguk tervezhetik meg a köztereiket. Egy ilyen pontot tavaly nyáron avattak fel a Turgenjev utcában (Dávid Csilla felvétele)

Nemanja Milenković, az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója elmondta, hogy a 2017-ben közzétett pályázat eredményeként 19 urbánus köztérrel gazdagodott a tartományi székváros. – Az Új helyek projektumra az alap nagyon büszke, mert részt vesznek benne a polgárok, a szakértők és mindannyian együtt dolgozunk azon, hogy Újvidék rendezettebb város legyen. A projektum három támogatási modell alapján valósul meg, a finanszírozás módja a terület nagyságától függ – magyarázta Milenković.

A legkisebb finanszírozási modell a mikrogranting, amely 350.000 dinárig fedezi a közterület kialakítási munkálatainak a költségeit. Ez a modell követel legtöbb aktivitást a polgárok részéről, mert a lakosoknak maguknak kell megtervezniük az új köztér funkcionalitását, kinézetét és megépítését is. – A legkisebb támogatási modellre a civil egyesületek 2018-ban 67 projektumtervezettel pályáztak, az alap úgy döntött, ezek közül 19 projektum megvalósítására ad támogatást. A polgárok a projektumok megvalósításának minden fázisában részt vettek, az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa Alap szakértői csapata pedig segítséget nyújtott az ötletek realizálásában – mondta Milenković.

A második finanszírozási modellre egy területrendezési-építészeti pályázaton lehetett pályázni.

– Minden évben négy község pályázatai közül egy helyet választunk ki, amelyen közteret lehet kialakítani. Először közvélemény-kutatást szervezünk, melyből megtudjuk, mit szeretnének a környék lakói, így alakult ki Kamenicán is egy köztér – mondta az alap igazgatója.

Emlékeztetőül: azon a pályázaton, amely során elfogadták a kamenicai köztér kialakításának javaslatát, elfogadták még a sodrósi, a kaboli, és a heréskerti közterek megépítésére vonatkozó indítványokat is. Ezeknek a megvalósítása az idén várható. A Dnevnik napilap honlapja beszámol arról is, hogy ami a legnagyobb támogatási modellt illeti, a tervek szerint ennek keretében rendezik majd a Kínai negyedet és a város központját is.