2024. április 25., csütörtök

Középpontban a gyermekvállalás

A Vancsesz idei programjaiban és tevékenységében fontos szerepet szánnak a legújabb anyaországi családpolitikai lépések ismertetésének

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége nagyon fontosnak tartja a Magyarország miniszterelnöke által bejelentett, a gyermekvállalást elősegítő hétpontos intézkedéscsomagot, amely hozzájárulhat a demográfiai helyzet javításához az anyaországban.

Krizsán Vilmos, a nagycsaládosok elnöke kiemelte, hogy helyi nézőpontból tekintenek az intézkedésekre, hiszen hasonló a helyzet a Vajdaságban és Szerbiában is. Ezért a szövetség idei tevékenységében és programjában kiemelt szerepet kap az intézkedések ismertetése a hazai intézmények, szervezetek és szakpolitikusok körében. Megjegyezte, hogy a szövetség már kidolgozta és eljuttatta az idei népesedési és családgondozási programot a Magyar Nemzeti Tanácsnak.

– Mindenképpen szeretnénk olyan tanácskozást, beszélgetést szervezni, ahol a magyarországi jó példát ismertetnénk azokkal, akik ebben az ügyben nálunk tehetnek valamit, vagy olyan helyzetben vannak, hogy különféle intézkedéseket elfogadjanak köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten – magyarázta Krizsán Vilmos, aki hozzátette, hogy nemcsak anyagiakban, hanem szellemi értelemben is ösztönözni kívánják a fiatalok gyermekvállalási kedvét.

– Ehhez olyan követendő példákat kell velük ismertetni, amelyek arra ösztönzik őket, hogy vállalják a második, a harmadik gyermeket, vagy esetleg még többet is. Magyarországon nagyon sok civil szervezet és egyházi intézmény foglalkozik a család, a házasság, a párkapcsolat minőségének a javításával. Ezekkel a szervezetekkel sok tanácskozáson vettünk részt közösen, és kapcsolatba léptünk velük. Néhányat szeretnénk elhívni több olyan vajdasági rendezvényre, amely lehetőséget kínálna arra, hogy foglalkozzanak a fiatal házaspárokkal, és megosszák velük a tapasztalataikat. Ezekre az összejövetelekre terveink szerint a családbarát rendezvényeink keretében kerülne majd sor – közölte a Vancsesz elnöke, aki megjegyezte, hogy a programok megvalósítását már elkezdték, miután a házasság világnapja és hete alkalmából februárban Pécsen részt vettek egy nagyszabású rendezvényen, Budapesten pedig képviseltették magukat az Országházban megtartott családi napon. Topolyán megszervezték a házasság világnapja ötödik délvidéki ünnepségét, amelyen az idén rekordszámú jubiláló házaspár gyűlt össze.

A Vancsesz idei tervei között Krizsán Vilmos megemlítette, hogy több olyan rendezvényt is szerveznek a tagszervezetekkel közösen, amelyeken előadásokat tartanak a családpolitikai intézkedésekről, a gyermekvállalásról és a család intézményének népszerűsítéséről. Kiemelte, hogy idén terveik szerint 23 saját rendezvényük lesz. Ezek közül kiemelte a nagycsaládos önkéntes tréninget, amelyre március 23-án és 24-én, illetve április 6-án és 7-én kerül sor Kishegyesen. Március 30-án Péterrévén tanácskozást szerveznek, és megtartják a szövetség igazgatóbizottsági ülését. Ugyanitt május 11-én újabb tanácskozást terveznek, illetve a szövetség közgyűlését is ekkor bonyolítják le. A családok a közösségért elnevezésű motivációs tréninget május 24. és 26. között szervezik meg Kishegyesen.

Krizsán Vilmos elmondta, hogy az idén három családi napot terveznek, amelyeket Topolyán, Adán és Péterrévén rendeznek majd meg. Közülük a péterrévei rendezvény kétnapos lenne, és egy nemzetközi családtalálkozónak is helyet adna. Emellett szeretnének beindítani egy ifjúsági klubot Péterrévén a nagycsaládosházban, valamint novemberben Kishegyesen rendezik meg a szövetség díjátadó ünnepségét. A szövetség elnöke megjegyezte, hogy a Vancsesz 29 bel- és külföldi rendezvényre kapott meghívást. Külön kiemelte, hogy május 18–19-én részt vesznek a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének tisztújító közgyűlésén Budapesten, emellett számos egyéb eseményen is képviselik régiónkat.