2024. április 20., szombat

Újabb fejlesztési lehetőség méhészeknek

Évről évre növekszik a méztermelők számára kiszabott tartományi támogatási keret – Április 10-éig jelentkezhetnek az érdeklődők

Ma két új pályázatot is meghirdetett a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság, egyik a mezőgazdasági termelőkre vonatkozik, a másik a mezőgazdasági középiskolákra. Ami a gazdákat illeti, a méhészeknek kíván gazdaságaik megújításában segíteni most a tartomány. Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes lapunknak nyilatkozva közölte, hogy évről évre növekszik a méhészek számára jóváhagyott támogatási keretösszeg, tavaly például 20 millió dinárt jelentett, az idén pedig már 25 milliót tesz ki.

Ótott Róbert: A megvásárolt felszerelés adó nélküli összegének a felét, esetenként ennél is többet térít meg a tartományi titkárság (Fotó: Dávid Csilla)

Ótott Róbert: A megvásárolt felszerelés adó nélküli összegének a felét, esetenként ennél is többet térít meg a tartományi titkárság (Fotó: Dávid Csilla)

– A megvásárolt felszerelésnek, a befektetés adó nélküli összegének a felét téríti meg a tartományi titkárság, ha azonban a pályázó hölgy, vagy negyven évnél fiatalabb gazda, akkor hatvan százalékos a költségtérítés. A támogatás minimális összege 50 ezer, maximális összege pedig 300 ezer dinár. A maximális összeg 330 ezer dinár is lehet az említett, előnyben részesített kategóriák esetében, tehát a hölgyek és a fiatalok pályázatainál – ismertette a részleteket Ótott.

Négyféle befektetéssel lehet most pályázni: a méhcsaládok megvásárlására, a kaptárok és konténerek beszerzésére, a mézfeldolgozáshoz használatos felszerelés és berendezések, továbbá a méz csomagolásához és tárolásához szükséges felszerelés előteremtésére lehet támogatást szerezni a titkárság aktuális pályázatán. Olyan bejegyzett termelők pályázhatnak, tudtuk meg, akiknek az esetében a kincstárigazgatóság bejegyzésében legalább húsz, legfeljebb ötszáz kaptárat tartanak nyilván. Ahogyan tavaly, az idén is lehet előszámlával és számlával is pályázni – egy kikötés ugyan létezik: 200 ezer dinár az alsó értékhatár, vagyis az ennél magasabb értékű beruházások esetében pályázhatnak előszámlával, a kisebb értékű befektetések esetében pedig a számlát fogadják el. A jelentkezési határidő április 10-én jár le.

– Nagy népszerűségnek örvendenek minden évben ezek a kiírások, tavaly is száznál több pályázónk volt, a húszmillió dináros keret egészét fel tudtuk használni, azaz szétosztani a nyertesek között. Ezért is növeltük most ötmillióval a keretet – mondta el kérdésünkre válaszolva a titkárhelyettes.

A másik pályázat a mezőgazdasági középiskolák gyakorlati oktatásban használatos eszközeinek a beszerzésére vonatkozik. Ezek az iskolák száz százalékos költségtérítést nyerhetnek, a keretösszeg az esetükben 20 millió dinár. A jelentkezési határidő ennél a pályázatnál április 5-e. A támogatás az oktatás minőségi fejlesztését célozza meg.

A titkárhelyettes az érintett termelőket és intézményeket a lehetőségek kihasználására biztatta. Munkanapokon délelőtt 10 és délután 2 óra között további információkat is kérhetnek az érdeklődők a titkárság telefonszámain, melyeket, a felhívások szövegével együtt, a www.psp.vojvodina.gov.rs weboldalon is megtalálhat mindenki.