2024. április 25., csütörtök

Nem megfelelő a színpad

A szabadkai Népszínház visszavonta Mi történt Baby Jane-nel? című előadását a vajdasági színházak nagybecskereki seregszemléjéről

Idén április 12-e és 18-a között, Nagybecskereken kerül sor a Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiváljára. Ahogyan arról nemrég értesülhettünk, hogy a felnőtt versenyprogramba két magyar előadás is be lett válogatva, egyik az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadása, a másik pedig a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Mi történt Baby Jane-nel? című produkciója. Ezután azonban arról lehetett hallani, hogy technikai okok miatt ez utóbbi mégsem vesz részt a fesztiválon. Erről kérdeztük Venczel Valentint, a Vajdasági Színházak Egyesületének elnökét:

– Ez a fesztivál a legrégebbi szakmai tömörülés a Balkánon. A Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiváljának szelektora Slobodan Savić teatrológus, kritikus volt, aki közzétette a szelekcióját. Ebben a válogatásban összesen három vajdasági magyar előadás szerepelt, a szabadkai Gyermekszínház és az Újvidéki Színház produkciói mellett a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Mi történt Baby Jane-nel? című előadása is. Ezt a szelekciót az egyesület elnöksége elfogadta, megerősítette és értesítette az érintett színházakat arról, hogy ők az idei fesztivál résztvevői. Játszási időpontot is kaptak, amelyben pontosan meg lett határozva, melyik színház a fesztivál melyik napján léphet fel. A szabadkai Népszínház pontosan tudta, hogy a fesztivál hol lesz megtartva és ott milyen körülmények uralkodnak, hiszen már többször is felléptek a nagybecskereki Toša Jovanović Színház színpadán. Egyébként a Népszínház említett előadása a jelölési időpont után lett javasolva, mint a fesztivál potenciális résztvevője, de attól függetlenül, hogy ezt az időpontot túllépték, a szelektort meggyőztük, hogy tekintse meg ezt az előadást, mert nagyon jónak tartjuk. A vajdasági magyar színházi produkciók tavalyi évadának egyik legjobbja. Hosszas egyeztetés után Slobodan Savić megnézte az előadást. A hivatalos szelekció közzététele után Gyarmati Kata, a Magyar Társulat művészeti vezetője reagált előbb szóban, majd pedig írásban arra vonatkozólag, hogy az említett színpad nem felel meg az előadásuk játszási követelményeinek, és csak a produkció minőségének kárára lehetne eljátszani, ezért visszavonják ezt az előadást, nem tudják játszani a fesztivál jelzett napján. Hozzáteszem, hogy volt egy áthidaló javaslat Gyarmati Kata részéről, hogy az előadást tartsuk meg a fesztivál keretén belül Szabadkán, és a közönség egy részét, valamint a zsűritagokat busszal szállítsuk Szabadkára. Az elnökség szerint azonban ezzel sértenénk a fesztivál szervezőinek szuverenitását. Valójában, mint alternatíva nem is jöhetett szóba, mert a leirat, amit Gyarmati Kata küldött, egyértelműen visszavonta az előadást a fesztiválról. A szabadkai Népszínházban ugyebár két társulat működik, és a szerb társulat is szerepel egy előadással a fesztiválon. Az elnökség a Népszínház igazgatóságához fordult, hogy találjunk megoldást. Ezután a Népszínház vezetőségétől is jött egy levél az indoklással, hogy a technikai nehézségek miatt a szabadkai Népszínház Mi történt Baby Jane-nel? előadása nem szerepelhet a fesztiválon, hivatkozva ezzel a Magyar Társulat szuverenitására és megerősítve azokat az okokat, amiket Gyarmati Kata is leírt. Hangsúlyozom tehát, hogy az előadást nem az elnökség vonta vissza a fesztiválról vagy vette le a repertoárról, hanem a szabadkai Népszínház fejtette ki álláspontját, miszerint a nagybecskereki színház feltételei nem felelnek meg az előadás zavartalan lebonyolítására, ezért nem játszhatják el Nagybecskereken – fejtette ki lapunknak Venczel Valentin.