2024. április 23., kedd
64. Sterija Játékok

A női nem – a lázadás jegyében

Három magyar vonatkozású produkciót láthat a közönség

Dr. Svetislav Jovanov dramaturg és teatrológus, a 64. Sterija Játékok válogatója közzé tette, hogy mely előadásokat láthatják majd a nemzetközi színházfesztivál nézői a székvárosban. A válogató, aki 2000-ben a Sterija Játékokon teatrológiai díjat érdemelt ki, beszámolt arról, hogy a múlt év március 15-étől az idén március 15-éig 52 előadást látott „a tematikailag intrigáns, esztétikailag ellentmondásos, társadalmilag provokatív, átlagon felüli színházi évadban.” Ebből 35 darab a modern hazai drámai szövegek ősbemutatója.

A neves szakember az elmúlt évad legnagyobb értékeként emelte ki, hogy számos olyan színházi produkció született – az esztétikai, költői vagy ideológiai különbségek ellenére – amelyek kitűnnek abban, hogy: autentikusan és kutatva foglalkoznak a női emancipáció problematikájával. Az említett előadásokban a figyelmen kívül hagyott, elnyomott, kihasznált női identitás, a „valakinek a felesége” – a társadalmi, morális és civilizációs változásoknak a jeligéjévé válik.

Véleménye szerint ebbe a sorozatba tartoznak – két előadás kivételével – olyan alkotások, amelyeket a jelentésbeli teljesség, a költői következetesség és az előadói szuverenitás jellemez.

A versenyprogramba a következő előadások kerültek: a belgrádi Atelje 212 társulata produkciója, a Petrija koszorúja (Petrijin venac), amely Dragoslav Mihailović regénye nyomán, Mila Mašović-Nikolić dramaturgiája és Boban Skerlić rendezésében készült. A szabadkai Népszínház produkciója: Jovan Sterija Popovićnak A gonosz nő (Zla žena) műve Iva Milošević rendezői elképzelése szerint került színpadra. A berlini Deutsches Theater előadását Draufgängerinnen. All adventurous women do címmel, Tanja Šljivar szövege alapján Salome Dastmalhi rendezte. A Karolina Nojber (Nebojša Romčević szövege Kokan Mladenović adaptációjában és rendezésében) a banjalukai Szerb Köztársaság – bosznia-hercegovinai Népszínház előadása. A Ljubomir Simović drámája alapján Urbán András rendezte Hasszán aga felesége produkció, amely az Újvidéki Színház előadása. A Kozocid c. előadást is láthatják majd a nézők – Vida Ognjenović szövege alapján és az ő rendezésében a montenegrói Podgorica Városi Színház társulata fogja bemutatni. A szerbiai Belgrád Bitef Színház M.I.R.A. produkciója Urbán András elképzelése, rendezése, színpadterve alapján valósult meg. A Bolivud előadás is bekerült a versenyprogramba. A Belgrád Nemzeti Színház társulata vitte színre Maja Pelević szövege alapján, és az ő rendezésében, a zenét pedig Anja Đorđević szerezte.

A válogató a Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, Macedóniában, Horvátországban és Montenegróban megtekintett nyolc előadás után a következő előadásokat válogatta be a versenyen kívüli Körök nevű kategóriájába: a zágrábi Gavela Városi Drámai Színház Kiklop produkcióját, amely Ranko Marinković regénye, Saša Anočić átdolgozásában és rendezésében készült. Továbbá ebben a kategóriában láthatják a színházfesztivál nézői az Ithaka magyarországi előadást, a budapesti Katona József Színház produkcióját. A mű Homérosz Odüsszeiájának parafrázisa, Závada Péter és Szabó-Székely Ármin szövegkönyve alapján, Székely Kriszta rendezésében.

Versenyen kívül kerül bemutatásra a lengyelországi, varsói Teatr Rozmaitości társulatának A Babaház. Gyógyítás c. produkciója is.