2024. március 19., kedd

ENSZ: 37 embert öltek meg a venezuelai biztonsági erők januárban

A venezuelai biztonsági erők és kormánybarát milíciák 37 embert öltek meg januárban olyan szegénynegyedekben, amelyekről tudták, hogy lakói az ellenzéket támogatják. A tavalyi évben több mint 200 ember halt meg a biztonsági erők keze által - közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán Genfben.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC) előtt felszólaló főbiztos hangsúlyozta azt is, hogy a venezuelai biztonsági erők túlzott erőt alkalmazva verték le a békés tüntetéseket a dél-amerikai országban, a gyilkosságok mellett pedig kínzásokat is elkövettek.

Közölte: kifejezetten azok a jelentések aggasztják, amelyek szerint az ilyen hatósági műveletek a megtorlás és megfélemlítés célját szolgálják. A rendőrség állítólag fegyvertelen állampolgárokat vett célba - tette hozzá.

Bachelet rámutatott arra is, hogy az utóbbi hetekben tapasztalt áramkimaradások még jobban megnehezítették az emberek számára azt, hogy élelmiszerhez, vízhez, gyógyszerekhez és orvosi ellátáshoz jussanak.

A válság leginkább a venezuelai társadalom legsebezhetőbb rétegét sújtja, az anyai és csecsemőhalandóság folyamatosan növekszik. Több mint egymillió gyerek nem jár iskolában az élelmiszer- és tanárhiány, illetve a tömegközlekedésben tapasztalható hiányosságok miatt.

Az emberi jogi főbiztos szerint a venezuelai hatóságok nem kielégítő intézkedéseket hoztak a helyzet kezelése érdekében, nem ismerték fel az egészségügyi és élelmiszerválság mértékét, aminek következményeként 2015 óta 3 millió venezuelai emigrált külföldre.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szólás- és sajtószabadságot egyre jobban korlátozzák, a hatóságok alaptalanul helyeznek újságírókat és ellenzékieket vád alá.

Bachelet szerint a venezuelai olajkereskedelemmel kapcsolatos, tranzakciókat korlátozó amerikai szankciók súlyosbíthatják avenezuelai gazdasági válságot.

Az Egyesült Államok januárban hozott gazdasági büntetőintézkedéseket Venezuela legnagyobb állami olajcége, a PDVSA ellen, amely Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök kormányának legnagyobb bevételi forrásának számít.

Donald Trump amerikai elnök kedden azt állította, hogy kormányzata még vár "a legkeményebb szankciókkal" Venezuela ellen.