2024. március 29., péntek

Beiktatták hivatalába Kazahsztán új elnökét, Nazarbajev lánya lett a szenátus elnöke

Beiktatták hivatalába szerdán Kazahsztán új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet azután, hogy előző nap váratlanul lemondott hivataláról az országot harminc éven át irányító Nurszultan Nazarbajev.

Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán új elnöke (Fotó: Beta/AP)

Kaszim-Zsomart Tokajev, Kazahsztán új elnöke (Fotó: Beta/AP)

Az új államfő a parlament két háza előtt az eskütételkor mondott beszédében azt hangoztatta, hogy folytatja elődje politikáját, és az ő véleménye továbbra is kulcsfontosságú lesz a döntések meghozatalában. Nazarbajev örökké a nép atyja marad - tette hozzá.
Tokajev azt javasolta, hogy elődje kapja meg a tiszteletbeli szenátor címet.
A felsőháza szerdán elnökévé választotta Nazarbajev legidősebb lányát, Dariga Nazarbajevát, akire elemzők korábban Nurszultan Nazarbajev lehetséges utódjaként tekintettek.
Kaszim-Zsomart kezdeményezte, hogy a fővárost, Asztanát a lemondott elnökről nevezzék el Nurszultannak, emeljenek neki ott szobrot, és minden megyei város központi utcája ugyancsak a nevét viselje, és a közintézményekben pedig kötelező kellékként maradjon meg az ő arcképe. Indítványozta továbbá, hogy Nazarbajev, a Kazah Köztársaság első elnöke, a nép vezetője kapja meg a Kazah Köztársaság hőseinek járó legmagasabb kitüntetést, egyben a Munka hőse címet is. A volt elnöknek megmarad minden, tisztségével járó juttatása, akárcsak a vele járó szolgálati infrastruktúra, amit majd külön jogszabályban fognak rögzíteni.
Tokajev hangsúlyozta, hogy Nazarbajev az ország biztonsági tanácsának elnöke marad, továbbra is ő fogja vezetni a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) pártot, és az alkotmányozó tanács tagja is marad. A "nép vezetőjének" mértékadó véleménye elsőbbséget élvez majd a stratégiai döntések meghozatalakor - mondta Tokajev.
A kazah külügyminisztérium szerdán a tárca honlapján ismertetett közleményében azt írta, hogy az ország külpolitikájában megőrzi békeszerető irányultságát, amely a sokoldalúságon, kiegyensúlyozottságon és a gyakorlatiasságon alapszik, és tiszteletben tartja minden nemzetközi kötelezettségét, folytatja akapcsolatok építését minden békeszerető néppel a kölcsönösség, az egyenjogúság és a kölcsönös érdekek alapján.