2024. április 18., csütörtök

Nem zárták ki a Fideszt

A párt átmenetileg önként felfüggeszti a részvételét az EPP munkájában

Kompromisszumos megoldás született a Néppárt többórásra elhúzódott mai ülésén, amelyen a Fidesz kizárása, illetve felfüggesztése volt a vitatéma. Az Origo szerint nem zárják ki a Fideszt és nem is függesztik fel a néppárti tagságát. A Fidesz úgy döntött, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában.

Orbán Viktor megérkezik az Európai Parlament brüsszeli épületébe (Fotó: MTI)

Orbán Viktor megérkezik az Európai Parlament brüsszeli épületébe (Fotó: MTI)

Az index.hu információi szerint 190 igen és 3 nem ellenszavazattal megszavazták azt a javaslatot, hogy vizsgálatot indítsanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a magyar kormánypárt önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a pártszövetségben.

A Fidesz tárgyalásokat fog folytatni az úgynevezett „bölcsek tanácsával”. A ma kiszivárogtatott hírek szerint ez egy neves politikusokból álló háromtagú bizottság lesz: a Spiegel Online német hírportál szerint Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke lesznek e tanácsnak a tagjai. A Fideszt is három politikus képviseli majd a tárgyalásokon: Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A választmányi ülésről kiszivárgott hírek szerint Manfred Weber azt kérte, hogy a Fidesz tagságát függesszék fel – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap szerint a csúcsjelölt azt állította, Orbán kormányzati propagandája „rendkívül EU-ellenes és a Soros-kampány esetében antiszemita természetű volt”.

A finn néppárti Aura Salla azt írta a Twitterre, hogy Orbán Viktor a közgyűlésen az ellenük felhozott vádakat fake newsnak nevezte. A Fideszt konzervatív pártként határozta meg a magyar miniszterelnök, akinek – mint mondta – csak azokkal a pártokkal van vitája, amelyek ki akarják zárni őt az EPP-ből.

Az előzetes hírek szerint voltak, akik a felfüggesztést, voltak, akik a kizárást pártolták. Jean-Claude Juncker a keményebb fellépés híve, az Európai Bizottság elnöke tegnap megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban. Juncker a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata alapértékektől, ezért már két éve javasolja, hogy zárják ki az EPP-ből.

Újságírók hada várta az érkező miniszterelnököt (Fotó: MTI)

Újságírók hada várta az érkező miniszterelnököt (Fotó: MTI)

A választmányi ülésen ott voltak a határon túli magyar pártok képviselői is, amelyek tagjai a néppártnak, így a VMSZ is. Közülük az RMDSZ és az MKP korábban határozottan kiállt a magyar kormánypárt mellett, ellenezvén a Fidesz kizárását, illetve a felfüggesztését. Janez Janša pártja, a szlovén SDS is bejelentette, hogy kilép az EPP-ből, ha kizárják a Fideszt. Az Euractiv szerint Janša ma levélben követelte, hogy ne zárják ki a magyar kormánypártot. A szlovén politikus érvelése szerint egy ilyen esetleges döntéssel a néppárt jelentősen meggyengülne, és elkerülhetetlenné válna a szakadás a pártszövetségen belül.

A jobboldaliak közül Magyarországon viszont sokan úgy nyilatkoztak, hogy a Fidesznek mielőbb el kell hagynia a néppártot. Ma a kormánypárti Magyar Nemzet ismét arra szólította fel a magyar kormánypártot, hogy lépjen ki ebből a számára már idegenné váló pártszövetségből.

A döntésben meghatározó szerepe volt a német kormánypárt, a CDU döntésének, amelyet az eddigi „hagyományok” szerint – miként az origo.hu írta még az ülés előtt – az osztrákok, a románok és a spanyolok is minden bizonnyal követni fognak. Egy szerda délelőtti nyilatkozatában a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer. A német hírportálokon idézett nyilatkozatában a nemrég megválasztott elnök kiemelte: „amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság”. Ezért járható út lenne Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltjének azon javaslata, hogy az alapokmánynak megfelelően függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben – tette hozzá.

Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a Fidesz megtette az első, elismerésre méltó lépéseket, amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal. „Ezek a lépések azonban nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben” – mondta a CDU elnöke.

Manfred Weber feltételei közül kettőről elmondható – bár ez nézőpont kérdése –, hogy kettőt teljesített a Fidesz: az elmondottak szerint a március 15-ei ünnepségek után a botrányt elindító „Juncker–Soros” plakátkampányt a családpolitikai kampány váltotta fel, és a Reuters állítása szerint Orbán Viktor a Fideszt kizárni kívánó tizenhárom párt vezetőjének levelet küldött, melyben bocsánatot kért a kemény hangnemért, ugyanakkor kinyilvánította, hogy a Fidesz nem hajlandó alapvető politikai meggyőződésén változtatni.

Mai hír az is, hogy előrelépés történt a harmadik feltétellel, a CEU amerikai diplomát kiadó „részlegének” Budapesten maradásával kapcsolatban is. Orbán Viktor miniszterelnök Florian Herrmann szövetségi, európai és médiaügyekért felelős bajor miniszter szerint elfogadta a bajor tartományi kormánynak a budapesti Közép-európai Egyetemmel kapcsolatos javaslatát a tudományos együttműködés elmélyítéséről. A Manfred Weber közbenjárásával meghozott bajor javaslat szerint a müncheni műszaki egyetem (Technische Universität München – TUM) finanszírozna a CEU-n két tanszéket, amelyeken a demokrácia és a kormányzás tudományos kérdéseivel foglalkoznak, és részt venne egy harmadik tanszék finanszírozásában is, amely alapítványi formában működne.

A Süddetsche Zeitung összeállításában azt írta, hogy Orbán Viktor a CEU-ra vonatkozó bajor javaslat elfogadásával teljesítette valamennyi feltételt, amelyet az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltje, a CSU-s Manfred Weber megszabott a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez.

A Fidesz tagságának felfüggesztése mellett foglalt állást az EPP EP-frakció-vezetőségének (EPP Group Bureau) egyik CDU-s tagja, Ingeborg Grässle is, aki a Südwestrundfunk német regionális közszolgálati médiatársaságnak ma elmondta, hogy a Fidesz esetleges kizárása egyetlen problémát sem oldana meg, és csak azt eredményezné, hogy „gyakorlatilag elveszítjük Magyarországot”.

„A kizárás helyett hidat kell építeni Orbán Viktor számára, akinek azonban hihetően be kell mutatnia, hogy megváltozik” – mondta Ingeborg Grässle.

A Fidesz viszont érthetően elhatárolódott ettől a javaslattól. Gulyás Gergely még a választmányi ülés előtt kijelentette, hogy a magyar kormánypárt akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor. Hozzátette: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a néppártot.

Hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a néppárt testületeinek munkájában.

„A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van” – fogalmazott a miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek. Hozzáfűzte: „olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást”.

Közölte azt is: a Fidesz a keresztény Európa megvédését is a legfontosabb politikai célok között tartja számon. Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette – jelentette ki a politikus.

A „három bölcsre” való utalás Gulyástól arra vonatkozik, hogy egy állítólagos néppárt előtti javaslat szerint – mint korábban Ausztriában – egy háromtagú bizottság vizsgálná Magyarországon azt, hogy betartja-e a Fidesz Weber feltételeit. A Spiegel Online német hírportál azt is tudni véli, hogy Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkotná a „három bölcs” tanácsát.