2024. április 19., péntek

Tisztább és zöldebb is lehetne

Környezettudatosságot ösztönző program indul immár tizedszer

Öt tartományi titkárság; az oktatási, a mezőgazdasági, az energiaügyi, településrendezési, építkezési és környezetvédelmi, a demográfiai és nemi egyenjogúsági titkárság képviselői írtak alá együttműködési megállapodást a városok, vállalatok és civilszervezetek vezetőivel a zöldebb és tisztább iskola programról tegnap Újvidéken, a tartományi kormány épületében.

A kezdeményezés támogatói között az idei tanévben új intézmények, városok és vállalatok szerepelnek. A célkitűzéshez csatlakozott Újvidék és Belgrád városi vezetősége, a RECAN hulladékhasznosító alapítvány, a Vajdaság Erdei Közvállalat, a Fruška gora Nemzeti Park és a belcsényi Lafarge cementgyár. Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár kiemelte, hogy jelentős előrelépés a projektum életében, hogy az idén a különféle vállalatok is bekapcsolódtak a kezdeményezésbe.

Az immár tíz éve sikeresen működő program a környezettudatos gondolkodást, a környezetvédelem iránti felelősségérzetet kívánja serkenteni már a legfiatalabb nemzedék tagjaiban is: iskoláskor előtti intézményeket, általános- és középiskolákat is bevonnak az akcióba.

A program keretében műhelymunkákat, ökológiával foglalkozó képzéseket szerveznek, amelyekre az idén 127 oktatási és nevelési intézmény jelezte részvételi szándékát.

A tíz év alatt a vajdasági oktatási intézményeknek több mint hetven százaléka vett részt e program megvalósításában, tette közzé Nenad Grbić energiaügyi, építési és közlekedési titkár. Kiemelte, a környezettudatos életmód prioritásként kellene, hogy szerepeljen a különféle kihívások ellenére, hiszen egyre nagyobb szüksége van az emberiségnek az energiaforrásokra.

Konstantin Plužarević, a Fruška gora Nemzeti Park igazgatóhelyettese elmondta, hogy szívesen vesz részt az akcióban. Terveik között szerepel a legkisebbek megismertetése a nemzeti park különlegességeivel. A partnerszervezetek képviselői közül Jelena Kiš, a RECAN a fémdobozok újrahasznosításával foglalkozó alap menedzsere kiemelte, hogy kezdettől támogatják a kezdeményezést. A múlt évben pedig szorosabbá vált a tartományi titkársággal történő közreműködés azáltal, hogy az alapítvány tagjai a titkárság által jutnak el a vajdasági iskolákba. Aleksa Jeftić, a Vajdasági Erdőtelepítők Mozgalmának elnöke elmondta, hogy tavaly 675 gyermek egynapos karlócai kiránduláson vett részt a projektumnak köszönhetően, az idén pedig még nagyobb érdeklődésre számítanak.

Brankica Tabak, megbízott településrendezési és környezetvédelmi altitkár elmondása szerint minden egyes polgárnak joga van egészséges környezetben élni. Ezért az ökológiaismeret átadásával, kreatív műhelymunka szervezésével, oktatási intézmények szépítésével, zöldebbé tételével, a hulladék szelektív gyűjtésével próbálják ösztönözni és a szabadba csalogatni a legkisebbeket a program révén.

A tervezett tevékenységek sikeres megvalósításáért eddig több mint 314 díjat kaptak az óvodák és iskolák.