2024. április 25., csütörtök

Vandalizmus a zombori temetőben

A rendőrség sírgyalázás gyanújával előállított öt személyt

Vasárnapra virradóra síremlékek sorát döntötték le vagy zúztak össze – ezúttal nem ismeretlen elkövetők – a zombori Szent Rókus, vagyis a katolikus nagytemetőben. Ezzel a vandál cselekedettel tetemes anyagi kárt okoztak, de ennél is nagyobb a meggyalázott sírokban nyugvók hozzátartozóinak fájdalma. Arra aligha van magyarázat, hogy miért állhat útjába bárkinek az elhunytaknak nyújtott végtisztesség kőbe faragott emléke.

A zombori temetőkben, miként más településeken is, gyakoriak a viráglopások, a mécsesek és kegytárgyak eltulajdonítása, de rendre elviszik az ércdíszeket, és loptak már el bronzszobrot is, ezért a temetőket üzemeltető Prostor kommunális közvállalat térfigyelő rendszert telepített a város két legnagyobb sírkertjébe. A közvállalat nem hivatalos közlése szerint a kamerák fölvételt készítettek az elkövetőkről, ezeket átadták a rendőrségnek. A galádságot a gyanú szerint négy fiatal férfi és egy fiatal nő követte el, akiket a fölvételek alapján a rendőrség azonosított és elő is állított. A bűncselekmény elkövetéséért egy és nyolc év közötti börtönbüntetés róható ki. Összesen 16 sírt rongáltak meg. A zombori rendőr-főkapitányság mai közleménye szerint sírgyalázás gyanújával letartóztatták a zombori A. N.-t (2000) és a Zombor környéki D. T.-t (1998), akiket a zombori ügyészségen hallgatnak ki.

A Prostor közvállalat időközben értesítette a megrongált sírhelyek tulajdonosait, és egyben engedélyüket kérte a helyreállításhoz. A Prostor saját költségén már holnap helyreállítja a síremlékek 70 százalékát, azokat, amelyekben nem esett nagyobb kár, az összetört elemek és kegytárgyak helyreállításáról és pótlásáról a tulajdonosokkal való egyeztetés után intézkedik.

A katolikus nagytemetőben, vagyis a Szent Rókus temetőben magyarok, horvátok, bunyevácok, németek nyugszanak, de temettek ide szerbeket és romákat is. Itt találhatók az első világháborús honvédsírok és az 1844/45-ös forradalom emlékoszlopa, a sírkert a monarchikus megyeszékhely jelességeinek emlékhelye.

A Szent Rókus temetőben nem ez az első sírgyalázás, korábban is ledöntöttek néhány rozoga sírkövet, 2004. július 3-án vagy három tucat síremléket gyaláztak meg különböző módon, de ilyen tömeges rongálásra még nem volt példa, csupán egy évtizede Sztapáron. A Zomborhoz közeli, mintegy 4000 lakosú faluban éppen tíz évvel ezelőtt, 2009. június elsejére virradóra összesen 713 (!) síremléket döntöttek le. A példátlan rongálás este tíz és hajnali fél három között történt a három hektáron fekvő sírkertben. Akkor valami rendszert kerestek az elkövető(k) motivációjában, hátha bosszú, irigység vagy valami hasonló indok állhat a háttérben, de úgy tűnt, azon töltötték ki dühüket, ami éppen útjukba került, szakértői becslés szerint százezer eurós kárt okozván.

Tíz évvel ezelőtt egyedüli elkövetőként egy 41 éves, helybeli, szellemi beteg férfira vetült a gyanú árnyéka, de a közvélemény, különösen a falu lakossága ebben nem hitt, mondván, ahhoz, hogy valaki ilyen rövid idő leforgása alatt hétszáznál több sírkövet ledöntsön, amelyek némelyike fél tonnánál is többet nyom, Supermannek kellene lennie. A meggyanúsított férfi kezelőorvosa szerint ápoltja fizikai állapota miatt egyetlen sírkövet se lenne képes ledönteni. A találgatások inkább arrafelé terelődtek, hogy a temetőben nevesebb családok gyermekei randalíroztak, akiket valamilyen meggondolásból nem kívántak a törvény elé citálni, sokkal kívánatosabb volt, hogy egy nem büntethető lelki beteg vigye el a balhét. Ennek ellenére a sztapáriak szerint egy évtizede egyszerre több huligán garázdálkodott a temetőjükben. (A sírrongálók szinte már hagyományosan nem kerülnek kézre, ha mégis, akkor általában kiskorúak, akikre nem vonatkozik a törvény szigora.)

A minap Zomborban történt sírgyalázás elkövetői viszont nem maradtak ismeretlenek, miként a zombori zsinagóga épületét 2011 februárjában elcsúfító egyén sem, aki komoly büntetést kapott tettéért.

A sztapári sírgyalázások kapcsán a faluból származó neves író kapásból a magyarokat tartotta vétkesnek a pravoszláv temetőben történtekért, amivel szemben akkor kiállt a település vezetősége, mondván, hogy a szomszédos Doroszló lakossága ilyesmire nem vetemedne, hiszen két világégés alatt is mentette a sztapári szerbeket, akik ugyanilyen gesztussal viszonozták a jó szándékot. Hogy az elkövetőkről mit derít ki és mit tesz közzé a zombori rendőrkapitányság, egyelőre nem tudni, de bízom benne, hogy eltévelyedett fiatalokról lesz szó, mert láthatóan rendszer nélkül mentek neki a gránittömböknek.

A VMSZ ELÍTÉLI A TEMETŐRONGÁLÁST

A Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezete mélyen elítéli a zombori Szent Rókus katolikus nagytemetőben történt síremlékek megrongálását. A fiatal tettesek ittas állapotban randalíroztak, és 16 síremléket rongáltak meg a temetőben. A térkameráknak köszönhetően a rendőrség megtalálta az elkövetőket, és letartóztatták őket. Szeretnénk külön kiemelni a rendőrség gyors és hatékony munkáját – áll a Vajdasági Magyar Szövetség  nyugat-bácskai körzeti szervezetének szerkesztőségünkbe elküldött közleményében.