2024. április 25., csütörtök

Megkönnyítik a lakosság életét

Zajlik az élet a zentai Alvég helyi közösségben

A zentai Alvég helyi közösség számos programmal, szolgáltatással várja az illetékességi területén élő polgárokat. Mindennel foglalkoznak, ami az ott élőket érdekli, aggasztja, vagy az életminőségüket javítja – tudtuk meg Vatai Zsuzsanna titkártól, aki jelenleg egyedül dolgozik a helyi közösségben. Elmondta, hogy nagyon sokféle üggyel lehet a helyi közösséghez fordulni segítségért.

– A polgárok sokszor nálunk kezdik azt az ügyintézést, amit egyébként a városházán kell lefolytatni. Ennek az az oka, hogy nem mindig tudják, ki az illetékes az adott ügyben, nem tudnak kihez fordulni. Eljönnek ide érdeklődni, és segítséget kapnak abban, hogy hogyan is fogjanak hozzá az ügyintézéshez. Jellemzően olyan problémákkal jönnek, ami építkezéssel kapcsolatos, vagy a ház előtti fával, zöldfelülettel, járdatakarítással van gondjuk, esetleg a szomszéddal van problémájuk. Sok mindent úgy is el tudok intézni, hogy az illetőnek meg sem kell jelennie a városházán. A cél az, hogy megkönnyítsük az emberek életét. Például egyszer egy polgár azért jött ide, mert nem engedte neki a szomszéd, hogy renoválja a házát. A szomszéd kertjére néző falat sztiroporral szerette volna szigetelni, a szomszéd pedig ezt arra hivatkozva nem engedte, hogy a sztiropor hullik, fújja a szél, tele lesz az udvara szeméttel, és a munkálatok alatt a füvét is le fogják taposni. Mint kiderült, korábban sem volt már köztük jószomszédi viszony. Sikerült megoldást találni, de ehhez mindkettejükkel beszélni kellett. Végül mindketten belátással voltak: az egyik megígérte, hogy beengedi a szomszédot, hogy az szigetelhesse a falat, a másik pedig azt mondta, odafigyel arra, hogy tisztán hagyják ott a területet, és ne tapossák össze a füvet – mesélte a helyi közösség titkára, hozzátéve, előfordult az is, hogy egy húsz éve szélütést kapott idős embernek hívták fel a figyelmét az ingyenes zentai Pető-kurzusra, és segítettek neki abban, hogy eljusson a szűrésre. Nem ritka a terepen végzett munka sem: oda kell figyelni például az utcanévtáblákra vagy a városi közvilágítás állapotára. A helyi járulékból befolyt összegből pedig egyebek mellett teljesen felújítottak egy játszóteret is.

A helyi közösség másik fontos feladata, hogy rendszeresen valósítson meg egészségüggyel kapcsolatos tevékenységeket is. A Zentai Egészségházzal való együttműködésnek köszönhetően a helyi közösségben minden csütörtökön fél kilenc és fél tíz között ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésre, valamint tanácsadás igénybevételére van lehetőség.

– Többnyire nyugdíjasok érdeklődnek ez iránt a lehetőség iránt, hiszen az időseknek sokat számít, hogy nem kell olyan messzire gyalogolniuk vagy kerékpározniuk. Emellett az ottani személyzetet sem kötik le, hiszen az itt lévő nővérrel mindent meg tudnak beszélni – emelte ki Vatai Zsuzsanna, hozzátéve, a helyi közösség a civil szervezetekkel is komoly együttműködést tart fenn, amelyek közgyűléseket, lakossági fórumokat, képzéseket, foglalkozásokat egyaránt tartanak a helyi közösség termeiben.

Zenta szelektív hulladékgyűjtését ugyancsak az Alvég helyi közösség végzi: átveszik a nem lebomló háztartási hulladékot, és olyan helyre továbbítják, ahol azt újrahasznosítják vagy feldolgozzák. A pillepalackok, kupakok, üvegek, szárazelemek, elektromos és elektronikus hulladék, sörös- és konzervdobozok mellett használt, de még jó állapotban lévő cipőt, ruhát és bútorokat is gyűjtenek. Ez utóbbi a Napraforgó civil szervezet segítségével valósul meg, az adományba érkezett bútorokat és ruhaneműket a rászorulóknak adják tovább.