2024. április 25., csütörtök

Hazai győzelem

Bácskossuthfalván megtartották az V. Kapocs Kupát – Az összhangról, a pontosságról és a gyorsaságról szólt ez a tűzoltóverseny

Ötödik alkalommal szervezte meg a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület a bácskossuthfalvi id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében a Kapocs Kupa elnevezésű nemzetközi versenyét. A múlt évivel megegyezően ezúttal is 34 csapat vett részt a megmérettetésen elsősorban Vajdaságból, de két magyarországi és két horvátországi testület is összemérte az erejét, tudtuk meg a főszervező, Nagy Simon tűzoltóparancsnoktól.

– A kapocs kupák „főszereplője”, mint általában, a külső forrásból szívó tömlő, amit igazából ritkán vesznek igénybe a lánglovagok élesben, hiszen a kamionokban kellő mennyiségű víz áll rendelkezésre az oltáshoz. Hagyományosan négy kategóriában szervezzük meg a versenyt, idén is női és férfi csapatokra bontottuk fel a mezőnyt, és ezen belül mérkőztek meg a 30 éven aluliak és a 30 éven felüliek – számolt be Nagy Simon, aki elmondta azt is, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe a zsűri.

– Először is az idő a legfontosabb, de nagyon könnyű hibapontokat szerezni, ami hozzáadott 5, vagy 10 másodperces büntetést jelent. Így ha nincs szinkronban a mozgás, ha nem kötik fel a kötelet, vagy ha az előírt utasításokon kívül megszólalnak a versenyzők, ha szétesik a kapocs, az is hiba, illetve ha nem sorakoznak fel a versenyzők időre. A bírók egyébként a szabálykönyvvel a kezükben figyelik a versenyzőket, mert sok az ide vonatkozó előírás, mivel mi a nemzetközi CTIF rendszer alapján szervezzük a Kapocs Kupát – mondta el a főszervező. Az idén ismét a házigazdák ragadták meg az V. Kapocs Kupa vándorserlegét, ami Horvátországból került haza. A csapat nevében Laki Nimród nyilatkozott.

– A sikerünk titka, hogy három hónappal a verseny előtt már nekikezdtünk a felkészülésnek. Igazából ez kívülről nem biztos, hogy látszik, de valójában igen részletes feladatsorokból állnak a szerelés lépései. A legjobb idők 20 másodperc környékén születnek, mi pedig 20 másodperc 01 tizedmásodperc alatt tudtuk teljesíteni a feladatot. Edzéseken 17–18 másodperces időt sikerült futnunk, habár ez a világrekordtól még igen messze van, ami 14 másodperc 69 tizedmásodperc. Ez egy osztrák csapat által felállított csúcsidő – mondta el Laki Nimród, akitől megtudtuk azt is, hogy valamennyi versenyző igyekszik egymással megosztani a feladatok kulcsfontosságú fortélyainak titkát.

A Bácskossuthfalvára érkezőket igyekeztek a házigazdák megvendégelni, az első helyezett csapatoknak járó ajándékokat – egy-egy tűzoltókészüléket – a magyarkanizsai VatroPrevent vállalat szponzorálta. A legügyesebbeknek járó serlegeket ezúttal is a megalakulásának 60. évét jegyző Községi Tűzoltó Szövetség biztosította. Zorica Rankov elnök asszony elmondta, hogy ezek a versenyek amellett, hogy csapatépítő jelentőséggel bírnak, jelentősen hozzájárulnak az önkéntes tűzoltók felkészültségéhez is.

– Topolya községben 114 aktív önkéntes testületi tagot tartunk nyilván. Ebben az elvándorlással terhelt időben jó hír, hogy újabb 40 szolgálatra kész fiatal számára szervezhettünk továbbképzést, illetve igyekszünk a gyermekeket is bevonni a versenyekbe. Az, hogy a községben ilyen sikeresen működnek az önkéntes testületek, az önkormányzat hozzáállásának és támogatásának köszönhető, amely felismerte a működésük fontosságát – zárta az elnök asszony mondanivalóját.

Az V. Kapocs Kupa végeredményeként Bácskossuthfalván maradt a verseny vándorserlege, illetve a házigazdák nyerték meg a férfi A kategóriát is. A B kategóriában az oromi önkéntes testület győzedelmeskedett, a hölgyek A csoportjában a Trebovecről érkezett vendégek futották a legjobb eredményt, a női B kategória élén pedig a zentai önkéntesekből álló testület végzett.