2024. március 28., csütörtök

Húsvét előtti ügyeskedés

A Topolyai Községi Női Fórumnak, a Nyugdíjas Fórum Nefelejcs Kézimunka Egyesületének és a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének szervezésében március 16-án, szombaton húsvéti témájú műhelymunkára került sor a topolyai Vásártéri otthonban.

A műhelymunkára mintegy száz résztvevő érkezett Újvidékről, Pirosról, Szenttamásról, Budiszaváról, Óbecséről, Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Törökfaluból és Csókáról. A topolyai házigazdákon kívül jelen voltak még a Dália Kézimunkacsoport tagjai is.

A műhelymunka célja a húsvétra hangolódás, ötletgyűjtés volt, melynek során a résztvevők újabb tojásdíszítési technikákat sajátíthattak el, és megoszthatták egymással tapasztalataikat. A találkozó fő témája köré számos kreatív ötletet gyűjtöttek össze az ügyes kezű hölgyek és urak. Tojásnemezelés, tojásírás, dekupázsolás, gyöngyfűzés, neccelés, valamint frivolitás is terítékre került ezen a napon.

A műhelymunkán jelen volt Kiss Julianna, a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének elnök asszonya is, aki megelégedéssel nyugtázta, hogy a kézimunkázás töretlen népszerűségnek örvend, és folyamatosan szép számú résztvevő gyűlik össze ezeken az összejöveteleken. Örömmel vette továbbá azt is, hogy a hasonló képzésekre a kézimunkacsoportok körében igény mutatkozik.

A szövetség minden hónapban szervez hasonló műhelymunkát, amelyeken általában egy-egy varrási technika is szerepel. Most a frivolitásra mutatkozott nagy érdeklődés, amit a továbbiakban egy külön műhelymunka keretében lehet majd elsajátítani. A következő foglalkozásra április 13-án kerül sor Budiszaván.

A házigazda Nefelejcs Kézimunka Egyesület azonban nem hagyja annyiban a húsvétra való készülődést. Mint azt a csoport elnökétől, Paul Szikora Erzsébettől megtudhattuk, a kézimunka csoport tagjai keddenként tojásfestéssel foglalatoskodnak, és április 20-án a női fórum és Nyugdíjas Fórum tagjai a topolyai piactéren festett és főtt tojással fogják megajándékozni az arra járókat. A tojásosztást már nem első alkalommal szervezik meg, ami a húsvét küszöbén egy nemes gesztus, és segít mindenkihez közelebb hozni az ünnep hangulatát.