2024. április 25., csütörtök

Az együttműködés építése Nordlanddal

Június közepéig elkészülnek az első kültéri medencék a palicsi wellnessközpontban

Szabadkán kezdte meg háromnapos vajdasági látogatását a norvégiai Nordland megye küldöttsége. A vendégeket Szabadkán Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, továbbá Damir Zobenica, a Tartományi Képviselőház alelnöke, Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere és Srđan Samardžić, a Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja fogadta.

A látogatás elsődleges célja Szabadka és Palics idegenforgalmi lehetőségeinek a bemutatása volt. A felek a Városházán megtartott tárgyalást követően ellátogattak a Zsinagógába, majd pedig Palicsra, ahol megtekintették a tavaly december közepe óta épülő wellnessközpontot.

MÁR VAN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Épülnek a kültéri medencék (Fotó: Ótos András)

Épülnek a kültéri medencék (Fotó: Ótos András)

Sajtónyilatkozatában Pásztor István a Nordland és a Vajdaság, illetve Vajdaság bizonyos települései közötti hosszú, immár egy évtizedes együttműködés tényére emlékeztetett, arra is rámutatván, hogy ez az együttműködés a még távolabbi múltban, a második világháború éveiben gyökeredzik. A mostani, háromnapos látogatás alkalmából olyan programot igyekezett összeállítani, amelyik segíthet teljesebbé tenni a Vajdaságról kialakult képet, emelte ki Pásztor István, hozzátéve, hogy Szabadka és Palics legnevezetesebb építészeti kincseit, valamint egyéb létesítményeit azzal a céllal mutatták be a vendégeknek, hogy visszatérjenek a jövőben és beszámolójukkal esetleg másokat is a városba vonzzanak.

– A norvég társadalom rendkívül gazdag. A norvégok nagy része az évnek abban a felében, amikor szinte egész nap sötétség borul településeikre, utazgat a világban. Úgy vélem, hogy utazásuk célpontja a jövőben Szabadka és Palics is lehetne. Különösen az idei év végétől, amikor felépül a palicsi wellnessközpont – fogalmazott Pásztor István.

A palicsi wellnessközpont kapcsán a tartományi házelnök a projektum jelentőségét hangsúlyozta, kiemelvén, hogy egyike az ország jelenleg megvalósuló legnagyobb idegenforgalmi beruházásainak. Segít abban, hogy a Palicsban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket az eddigiekhez képest jobban kihasználják, tette hozzá Pásztor István.

Sonja Steen az együttműködés kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Ótos András)

Sonja Steen az együttműködés kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Ótos András)

– Az idei év közepétől a külső medencék már használhatóak lesznek, az év végétől pedig a fedett medencék is várják a látogatókat. Nemcsak a fürdő kapacitásának a kihasználásáról van szó, hanem a Palicson felépült és az ebben a pillanatban csak részben kihasznált szálláskapacitások, valamint vendéglátóipari létesítmények nagyobb látogatottságának a biztosításáról is. A palicsi wellnessközpont a nagy léptékű Palics-fejlesztési tervnek az első konkrét megvalósuló projektuma – taglalta Pásztor István.

Sonja Steen, a Nordlandi Képviselőház elnöke, a megye küldöttségvezetője nyilatkozatában körbejárta a Nordland és a Vajdaság közötti együttműködés legjelentősebb elemeit, majd megerősítette, hogy a megye küldöttsége az együttműködés kiterjesztésének a céljával érkezett a tartományba. Szavai szerint elnökként folyamatosan arra buzdítja Noordland helyi önkormányzatainak a polgármestereit, hogy keressék az együttműködés lehetőségét vajdasági partnereikkel azaz a helyi önkormányzatokkal. Sonja Steen külön kiemelte annak a fontosságát, hogy a jövőben fenntartható együttműködés jöjjön létre a kis és a közép IT-vállalkozások tekintetében.

TÍZ MEDENCE, GOLFPÁLYA

Palicson, ahol a Férfistrandon wellnessközpont és akvapark épül harmincezer négyzetméteren, öt fedett és öt nyitott medencével, Nebojša Daraboš, a projektumot kivitelező Palics Park Kft. igazgatója és Pásztor István ismertették a vendégküldöttséggel a terveket. A projektum értéke 1,05 milliárd dinár, nyilatkozta a sajtónak Nebojša Daraboš, aki azt is elmondta, hogy a létesítményt 2500 ember számára tervezték. A wellnessközpont 500 személy befogadására alkalmas fedett része különösen fontos része a projektumnak, hiszen ez egész évben fogadni tudja a vendégeket, emelte ki Nebojša Daraboš.

Nebojša Daraboš és Pásztor István ismertették a terveket (Fotó: Ótos András)

Nebojša Daraboš és Pásztor István ismertették a terveket (Fotó: Ótos András)

– Jelenleg a projektum első szakaszát kivitelezzük, ez legkésőbb június közepéig elkészül. A kültéri medencék közül pillanatnyilag a gyermekmedence és egy csúszdás medence épül. Ezzel párhuzamosan kiírjuk a pályázatot a második szakasz kivitelezésére. A második szakasz reményeink szerint 2020 márciusában befejeződik – taglalta a Palics Park Kft. igazgatója.

Nebojša Daraboš a folytatásban a palicsi termálvízről ejtett szót, mondván, hogy ez 700 méteres mélységből fakad, hőmérséklete a felszínre érve pedig 46 Celsius-fok. Ezt a vizet a megfelelő berendezésekkel lehűtik. A termálvizet a létesítmény fűtésére is felhasználják majd, derült ki a beszélgetés folytatásában, mint ahogyan az is, hogy a Prezident Hotel melletti parkoló és a Férfistrand közötti 4 hektáros területet a mestertervben egy komoly beruházó számára irányozták elő. Ennek a majdani beruházónak a tervek szerint ezen a területen egy legalább 200 férőhelyes, wellness és spa, valamint gyógyászati szolgáltatásokat kínáló hotelt kellene kiépítenie. A tó másik oldalán, 200 hektáron pedig golfklub és golfpálya is épül majd, tette hozzá Nebojša Daraboš.