2024. április 23., kedd

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Élménypedagógiás műhelymunkát tartottak a Kishegyesi Könyvtárban – Készülődés a költészet napjára

Hétvégén folytatódott a Családok segítése a hétköznapokban elnevezésű programsorozat, amit a Kishegyesi Könyvtár és a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete közösen tartanak. Ez alkalommal egy izgalmas mesefeldolgozáson vehetettek részt a könyvtárba járó és a nagycsaládos gyermekek. Dráma- és élménypedagógiai módszerekkel A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét dolgozták fel, számolt be lapunknak Kecskés Tünde könyvtáros, a foglalkozás egyik vezetője.

– A foglalkozást Ábrahám Krisztinával közösen tartottuk, és kb. 20 gyermek vett rajta részt. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét dolgoztuk fel drámapedagógiai módszerekkel. A munkát ráhangolódással kezdtük, autentikus török zenét hallgattunk. Ezt követően varázsmozdulatokkal elutaztunk meseországba, majd a gyerekeknek egy vicces újságcikk alapján kellett kitalálni, hogy melyik meséről lesz szó. Felolvastuk a mesét, ezt követően a táblán lévő összekevert képekből kellett kiválogatni a gyerekeknek, hogy melyik tartozik ehhez a meséhez. Ugyancsak a táblán be tudták rendezni a császár tróntermét, majd 2–3-as csoportokra osztottuk őket, és elkapták a mese egy-egy részletét. Ezt eljátszották, és így állt össze a teljes mese. A gyerekek kipróbálhatták magukat a török császár udvartartásának különböző szerepköreiben is, mint legyező, szolga, hastáncosnő, stb. A foglalkozás része volt egy török édesség, a ratluk megismerése is. Megtudhatták, hogy hogyan és miből készült, majd személyesen is megkóstolhatták. Volt mozgáskoordinációs játék is, ami a császár szobrásza nevet viselte. A gyerekek nem mozoghattak, csak ahogy a császár szobrásza beállította őket. A második változatban két csapatra osztottuk őket, és az egyik fele egy nehéz pozíciót vett fel. A másik felének ezt kellett leutánozni. A különböző foglalkozások, játékok nagyon tetszettek a gyerekeknek, és szinte a foglalkozásra szánt időből is kifutottunk – számolt be a könyvtáros, majd hozzáfűzte, hogy a foglalkozás végén a gyerekek szimbolikusan visszautaztak a valóságba, és uzsonnáztak egy jót.

A Családok segítése a hétköznapokban programsorozat következő történésének a költészet napja lesz a témája, tudtuk meg Kecskéstől.

– Mivel Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulóját ünnepeljük, ezért azt találtuk ki, hogy a foglalkozásokon résztvevő gyerekeket meghívjuk április első hetében, hogy szabad kézzel írjanak át vereseket, amelyek Kishegyeshez kötődnek. Kishegyesi az írójuk, vagy élt itt egy darabig, a faluról szól a vers, stb. Április 11-én, a költészet napján, ezeket a verseket füzérre fűzzük, és a könyvtár előtt felfüggesztjük. A program neve Egy utcányi vers, és néhány napig megtekinthető lesz – árulta el a könyvtáros, majd hozzáfűzte, hogy a versfüzér készítése mellett a kisebbeknek betonra rajzolást szerveznek.

Családok segítése a hétköznapokban elnevezésű projektumot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a nemzetpolitikai államtitkárság támogatja.