2024. március 29., péntek

Basil szerepében külföldi táncosok

Bogdan Cănilă március 23-án, Leblanc Gergely április 4-én táncolja Újvidéken a Don Quijote főszerepét

Szombaton az idényben első alkalommal láthatja az újvidéki közönség a Don Quijote táncelőadást a Szerb Nemzeti Színházban. Basil szerepében Bogdan Cănilă, a bukaresti Nemzeti Operaház vezető táncosa mutatkozik be a színház Jovan Đorđević-színpadán.

Bogdan Cănilă 1987-ben született Iașiban. Ott tanult klasszikus táncot az Octav Bancila Nemzeti Művészeti Iskolában. Tanulmányait a román fővárosban, a Koreográfiai Főiskolán, majd a Tudományok és Művészetek Egyeteme koreográfiai szakán folytatta. 2007 óta tagja, 2012 óta vezető táncosa a bukaresti Nemzeti Operaháznak. A ragyogó táncost mintegy harminc szerepben, többek között A diótörő, a Rómeó és Júlia, A rosszul őrzött lány, a Csipkerózsika és más táncelőadások főszerepében jutalmazta vastapssal a közönség.

Április 4-én a Don Quijotéban, szintén Basil szerepében Leblanc Gergely budapesti vendégművész, a fővárosi Magyar Állami Operaház vezető táncosa lép az újvidéki közönség elé. A 2016. évad legjobb táncművészeként a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja lett. Többek között az Aranyecsetben, az Elfújta a szélben, a Giselle-ben, a Rómeó és Júliában csodálhatták meg alakításait a táncművészet kedvelői.

A budapesti születésű Leblanc Gergely a Magyar Táncművészeti Főiskola után Londonban, a Royal Ballet Schoolban folytatta tanulmányait. Jelenleg a Magyar Állami Operaház vezető táncosa, aki olyan mestereknél tökéletesítette tánctechnikáját, mint Lieszkovszky Melinda, Fodor Gyula, Andrew Kelly, Turi Sándor, Solymosi Tamás, David Peden, Dózsa Imre. Az MTF háziverseny győztese többek között a Vécsey Elvira-díj, a New Generation különdíj, a Rudolf Nureyev n. b. különdíj tulajdonosa. Az 1992-ben született művész 2012-ben az évad legjobb pályakezdő táncművésze volt, 2015-ben és 2016-ban pedig elnyerte az év legjobb balett-táncosa címet. Az Anyeginban Lenszkijt, a Csipkerózsikában Florimondot, az Anna KareninábanVronszkijt táncolva nyerte el a szakmabeliek és a közönség tetszését. Többek között vendégszerepelt Prágában, Pekingben, Londonban, Máltán, Bécsben, Houstonban.

Március 23-án és április 4-én a nemzetközi hírnevű táncosok méltó partnernője Kitri szerepében az újvidéki Ana Đurić lesz, a Szerb Nemzeti Színház Balett-társulatának vezető táncosnője, a „szerb Maja Pliszeckaja”.

A ragyogó élőadás rendezője és koreográfusa a magyarországi Harangozó Gyula. A díszlet Olga Đurđević, a kosztümök Mirjana Stojanović Maurič terve alapján készültek. A balettelőadást Mikica Jevtić vezényli. Fellépnek a Szerb Nemzeti Színház Balett-társulata, szólistái, a színház Operazenekara és az újvidéki Balettiskola növendékei.

A nagy érdeklődés miatt már elkezdték árusítani a belépőjegyeket, amelyeket az érdeklődők féláron vásárolhatnak meg a színház pénztárában vagy online a www.snp.rs.org honlapon.