2024. április 25., csütörtök

Fehér könyvben magyarázkodik a kormány

Peking és Washington egymást vádolja az emberi jogok megsértésével

Az ujgurokkal szemben tanúsított hatósági eljárások miatti legújabb amerikai bíráltra válaszul Peking külön jelentésben tett szemrehányást Washingtonnak az Egyesült Államokra jellemző 2018-as állapotok miatt. A kormány tegnap fehér könyvben részletezte a Hszincsiang-Ujgur tartományban bevezetett intézkedéseit, amelyek fő céljaként a terrorizmus elleni harcot jelöli meg. 

Fehér könyvben magyarázza a kínai kormány (államtanács) az ország nyugati részében elterülő Hszincsiang-Ujgur autonóm tartományban bevezetett intézkedéseit, amelyek hivatalos célja a terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelem, a szélsőségesek által alkalmazott megfélemlítés, pánikkeltés, rombolás és erőszak megakadályozása, valamint az emberi jogok védelme. A kiadvány szerint a hatóságok fellépése Hszincsiangban szervesen kapcsolódik a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz.

A fehér könyv nem titkolja, hogy a hszincsiang-ujguri területen évek óta gyakoriak a terrormerényletek; a vallási radikalizmus, meg a – muszlim ujgurok és a kínaiak közötti – etnikai ellentétek pedig gyakran vezetnek erőszakhoz. A tartomány ezt szigorú intézkedésekkel igyekszik megfékezni. Igen hatékonyan és törvényes keretek között.

Több ország kételkedik a kínai kormány megállapításaiban. Néhol pedig úgy vélik: a kommunista vezetés a stratégiai fekvésű tartományban – a terrorizmus elleni harcra hivatkozva – tízezer számra kényszeríti (zárja) politikai átnevelő táborokba a muszlim vallású, török (türk) etnikumú őshonos népesség tagjait, miközben folyamatosan kínaiakat telepít a területre a lakosság összetételének megváltoztatása érdekében.

A terrorveszélyre hivatkozva a kínai hatalom rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be az egész területen. A helyieket ellenőrzőpontoknál állíthatják meg, de figyelhetik őket köztéri kamerákkal, arcfelismerő szkennerekkel és drónokkal, sőt még – az autókban elhelyezett – műholdas nyomkövetőkkel is. A 11,5 millió ujgurnak is otthont adó, majdnem 25 millió lakosú Hszincsiangban bevezetett biztonsági intézkedésekhez hasonló szigorítások más kínai tartományokban sem ismeretlenek.

A hatóságok az utóbbi években azonban talán az ujgurokkal szemben léptek fel a leghatározottabban és a legszigorúbban. Alighanem azért, mert feltételezik, hogy a vallás miatt a közösség tagjainak egy része radikalizálódhat és terroristává válhat.

Hszincsiangban muszlim hitű kazahok és kirgizek is élnek, bár jóval kevesebben, mint az ujgurok. A politikai átnevelő táborokban több ezer (muszlim vallású) kazah és kirgiz kisebbségit is fogva tartanak. Biskekben, a kirgiz fővárosban decemberben és januárban fiatalok tüntetettek a Kínában élő nemzettársaikkal szembeni hatósági eljárások ellen.
A kínai hatóságok azonban nem csak az iszlám ellen lépnek föl. Sokszor csaptak már le keresztény közösségekre is, híveket és papokat tartóztattak le, templomokat szentségtelenítettek meg. A tibeti buddhizmus követőit is szigorúan megfigyelik.

Az utóbbi időben a legfeltűnőbbek mégis az iszlám követői elleni intézkedések. Az 1,4 milliárd lakosú Kínában több mint húszmillió muszlim él, a hivatalosan elismert 55 kisebbség közül pedig tíz az iszlám vallást gyakorolja.

Az ellenszenv irántuk 2014 óta erősödött fel a kínaiak körében. Abban az évben ugyanis ujgur szakadár terroristák 13 embert késeltek halára egy vasúti pályaudvaron Kunmingban.

Külföldi politikusok, szakértők, s emberjogi aktivisták már többször bírálták az ujgurokkal szembeni kínai bánásmódot, különösen pedig a táborokat. Washington a múlt héten jelentésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Kína tavaly az ujgurok közül a korábbinál is többet hurcolt táborokba, amelyekben becslések szerint már legalább 800 ezer embert tartanak fogva, de az is lehet, hogy akár kétmilliót.

Li Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes március 15-én tagadta az átnevelő táborok létét. Közölte: a létesítmények valójában bentlakásos oktatási intézmények, amelyeket hamarosan bezárnak.

Kormánya sem tétlenkedett. Li nyilatkozata előtt jelentést adott ki az emberi jogok egyesült államokbeli helyzetéről. A 2018-as állapotokat taglaló kínai dokumentum egyebek mellett megállapítja: az USA-ban elharapózott a fegyveres erőszak, ráadásul egyre nyilvánvalóbb a faji alapú megkülönböztetés, a polgári jogok súlyos megsértése és a jövedelmek közötti szakadék. Ezenkívül erősödik a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltés és ellenszenv is.