2024. március 28., csütörtök

Bízzák a független bíróságra!

Az államfő megkegyelmezhet a letartóztatott tüntetőknek, de egyesek szerint nem ez a legjobb megoldás
Illusztráció (Forrás: Beta)

Illusztráció (Forrás: Beta)

Miután szombaton a tüntetők egy része behatolt a Szerbiai Rádió és Televízió épületébe Belgrádban azt követelve, hogy kapcsolják be őket az élő adásba, a rendőrség nyolc személyt bekísért bűncselekmény, további kilencet pedig szabálysértés elkövetése miatt. Aleksandar Vučić hétfőn azt nyilatkozta, hogy államfői kegyelemben fogja részesíteni az összes olyan tüntetőt, akit szabálysértési eljárást követően ítéltek el a tettéért, nem kívánja azonban ugyanezt megtenni azoknak az esetében, akik ellen bűnvádi feljelentést tettek, mert erőszakot is alkalmaztak a közszolgálati tévé székházában. Az államfői döntéssel kapcsolatban ma Milan Marinović, a belgrádi Szabálysértési Bíróság elnöke elmondta, az ország alkotmánya és törvényei megadják a lehetőségét a köztársasági elnök efféle határozatának. Mint mondta, két fogalmat kell megkülönböztetnünk: az amnesztiáról vagy közkegyelemről a képviselőház dönthet meghatározatlan számú személy esetében egy adott kihágás elkövetésekor, határozhat a ház az eljárás felfüggesztéséről (eljárási kegyelem vagy abolíció), illetve a későbbiekben a kimondott büntetés eltörléséről is (végrehajtási kegyelem vagy adgradáció); az államfői kegyelem ugyanakkor konkrét személyekre vonatkozhat, vezetéknév és név szerint jelöli ki, kik azok, akiket felment az eljárás vagy a büntetés letöltése, bírság kifizetése alól. Azt is közölte, hogy az alkotmány lehetőséget ad az államfő által bejelentett lépések megtevésére, ugyanakkor nincsenek információi arról, hogy kezdetét vette-e a folyamat most ezekben a konkrét esetekben, az előállított tüntetők ügyében. Hozzátette, az abolíciót biztosan nem fogja az államfő eszközölni azoknak az esetében, akik álarcban, láncfűrésszel hatoltak be az épületbe, illetve azoknak az esetében sem, akik rátámadtak a rendőrökre a rendbontás alkalmával. Ezek az ügyek már nem is a Szabálysértési Bíróság hatáskörébe tartoznak, ismertette, e személyek ellen fogva tartást rendeltek el és esetükkel az ügyészség foglalkozik. A szabálysértők esetében még nem született jogerős ítélet, fűzte hozzá, fellebbezhetnek az érintettek, s már tegnapelőtt értesült is arról, hogy több panaszt beadtak a bíróságnak. A Szabálysértési Fellebbviteli Bíróság gyors döntést hoz majd, de ki kell várni a 48 órás törvényes határidő lejártát minden elsőfokú ítéletet követően, jelentette ki Marinović. A szabálysértési eljárás alatt állók közül öten a Padinska skela börtönben tartózkodnak, egy személy ellen csak pénzbírságot mondott ki ítéletében a bíróság, és szabad lábon van, közölte a bíróság elnöke.

A történtekkel kapcsolatban nyilatkozva Nebojša Stefanović belügyminiszter ma azt mondta, mindenkinek felelnie kell az elkövetett bűncselekményeiért, ugyanakkor meg tudja érteni a köztársasági elnököt is, amikor meg szeretne kegyelmezni a szabálysértések elkövetőinek. Úgy fogalmazott, az elnök ezzel bizonyítani szeretné, hogy jobb emberek is léteznek, mint azok, akik ezeknek a szabálysértéseknek az elkövetésére buzdították a fiatalokat. A lényeg az, fűzte hozzá, hogy a rendőrökre támadók és láncfűrésszel fenyegetőzők ne maradjanak megfelelő büntetés nélkül.

Božo Prelević ügyvéd, az egyik előállított és harminc nap börtönre ítélt tüntető, Miloš Dekić védőügyvédje véleményének adott hangot, hogy inkább a bíróságra kellene hagyni, hogy politikailag semleges döntést hozzon a fellebbezésekkel kapcsolatban, s nem az „uralkodónak” a kegyelmével kellene rendezni az ügyet. Dekić ellen nincs egyetlen bizonyíték sem, ellenkezőleg, a biztonsági videokamera felvételei éppen azt bizonyítják, hogy ártatlan. Éppen ezért, tette hozzá, az lenne a legjobb, ha a bíróság tudna minderről függetlenül határozni, s nem az elnöki kegyelemmel záródna az ügy. Ártatlan embernek semmi másra sincs szüksége, csak független bíróságra, mondta Prelević. Botránynak nevezte, hogy Dekićet azonnal elítélték és a büntetés letöltésére küldték, mintha valamilyen fékevesztett szurkoló lenne.