2024. március 29., péntek

Több a rákban szenvedő gyermek

Darko Laketić: Összefüggésbe hozhatók a légitámadások és a daganatos megbetegedések

Az 1999-es NATO légitámadások következményeivel foglalkozó parlamenti bizottság, amely tavaly alakult, új adatokkal állt elő ma. A bizottság legutóbbi kutatási eredményei szerint az 1999 és 2015 között született gyerekek a korábbiaknál jóval nagyobb arányú toxikus hatásoknak voltak kitéve, amelyek rákos daganatok kialakulásához vezethetnek. Darko Laketić, a bizottság elnöke a mai  sajtótájékoztatón kiemelte, a Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézettel közösen végzett kutatás ezúttal csak a gyerekeket ölelte fel.

A kutatás eredményei arra mutattak rá, hogy a négy évesnél fiatalabb gyerekeknél a melaninképző szövetek tumorai jelentkeznek, amikor a neuroektodermális eredetű sejtek okoznak daganatot, míg az öt és a tízéves közötti korosztálynál vérrák, vagyis a leukémia jelent meg. Az 10 és 14 éves közötti korosztályúaknál gyakoribb volt az agydaganatok száma, míg a 15 és 18 éves korosztálynál más tumorfajta fordult elő.

Laketić elmondta, ezek az adatok minden kétséget kizáróan rámutatnak arra, hogy több generáció a fejlődésük legérzékenyebb időszakában olyan hatásoknak volt kitéve, amelyek rákos megbetegedéshez vezettek. Hozzátette, Szerbia rendelkezik elegendő pénzzel ahhoz, hogy kikutassa a NATO-bombázások következményeit, sőt arra is el tud különíteni megfelelő összegeket, hogy kiváló szakembereket vonjon be ezekbe a kutatásokba. Aggodalmát fejezte ki ugyanakkor, hogy az egészségügyi következmények feltárásához olyan felszerelésre van szüksége, aminek vonatkozásában külföldi segítségre szorulnak. Ezek után is számítanak Olaszország segítségére, hiszen ők átadták az általuk készített felmérés dokumentációját Szerbiának, illetve felajánlották a segítségüket a biokémiai és a toxikológiai vizsgálatok elvégzésénél.

Laketić véleménye szerint az 1999-ben történt bombázásoknak átláthatatlan következményei vannak Szerbiára nézve.

– Nem vagyok biztos abban, hogy a NATO-bombázások következményei kapcsán egységes tudat alakult volna ki. Ám ilyen szerencsétlenséget a történelem nem felejthet el és nem is csökkentheti annak jelentőségét, és nem megengedhető az sem, hogy annak következményeit kisebb-nagyobb hatalmak érdekeihez idomítsák – mondta a bizottság elnöke a parlament előcsarnokában megtartott sajtótájékoztatón.