2024. április 25., csütörtök

Ha jön a Volkswagen...

Állítólag az ukrajnai üzemet költöztetnék át Szerbiába

Lehetséges, hogy az ukrajnai Volkswagen üzem Szerbiába költözik, nyilatkozta a Večernji novosti napilapnak Milenko Kostić, az Auto Čačak vállalat tulajdonosa és a Škoda szerbiai képviselője.

Ez a gyár ugyanis, Kostić szavai szerint nem érte el a tőle várt eredményeket a Škoda modellek gyártásában, amely a világ 12 legnagyobb vezető autómárkájának az egyike.

Milenko Kostić beszámolt arról is, hogy a Volkswagen és a Škoda vezetősége két nappal ezelőtt kapcsolatba léptek vele a szerb üzleti környezet felmérése érdekében.

– A bérek átlagáról és a munkaerő képzettségi szintje felől érdeklődtek, valamint tárgyaltunk az itteni üzleti feltételekkel kapcsolatos kérdésekről is – mondta Kostić. Hozzátette, hogy Szerbia esélyesnek mutatkozik az új autógyár ügyében. A legnagyobb versenytárs Bulgária, Törökország és Románia. Kostić szerint a németek abba az országba mennek majd, amelyikben az állam többet kínál.

A Volkswagen feltételei viszont kissé aggasztóak, véli Kostić. Niš környékén és Vajdaság területén kívül nehezen találni szabad területet a gyárépítéshez. Ezért Kostić nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az új üzem a kragujeváci Fiat gyár helyére költözik majd, amelynek további sorsa még nem ismert, egyelőre nem tudni, hogy Szerbiában marad-e vagy sem.

– A Fiat gyár helyszíne ideális lenne, hiszen több ezer képzett munkást nyerne az új üzem. A jelenlegi Fiat-csarnokok befogadóképessége azonban aggasztó, mivel évente 200 ezer jármű legyártására alkalmasak, míg a németek évi több mint 300 ezres kapacitást szeretnének elérni – hangsúlyozta Kostić.

Elmondása szerint a Belgrádi Autószalon megtartását követően további részletek is kiderülhetnek majd, hiszen a Volkswagen vállalat vezetői is Belgrádba látogatnak ekkor. Kostić véleménye szerint Szerbiának még 15 évvel ezelőtt lehetősége lett volna arra, hogy az országba hozza ezt a híres autómárkát, ekkor ez azonban meghiúsult.

Kostić szerint 2002-ben és 2003-ban felmerült annak a lehetősége, hogy a čačaki Cer üzemben állítsanak össze néhány autómodellt, az akkori államvezetőség azonban nem ismerte fel ennek fontosságát, és ragaszkodott ahhoz, hogy a kragujeváci gyárban végezzék el ezt a munkát.

Kostić a többnyire Volkswagen alkatrészeket gyártó Vorwerk cég érkezését is esélyesnek vélte.

A német gyáróriás szerbiai jelenléte fantasztikus lehetőséget jelentene az ország számára, nyilatkozta Kostić a Večernje novostinak.

Goran Vesić, Belgrád polgármester-helyettese szerint ha a Volkswagen úgy dönt, hogy Szerbiában épít új gyárat, az az ország gazdasági fejlettségéről tenne tanúbizonyságot.

A belgrádi vezető a Pink Televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Aleksandar Vučić államfő és pártjának színre lépése óta több mint 185 gyárat nyitottak meg, amelyekben mintegy 40 ezer ember kapott munkahelyet.

– Hazánk tavaly több külföldi befektetőt vonzott be, mint az egykori Jugoszlávia összes országai együttvéve – mondta Vesić.

Szerinte, Szerbia bebizonyította, hogy olyan stabil ország, ahol megvalósítható a biztonságos befektetés. Vesić megjegyezte azonban azt is, hogy az erőszak jelenléte elriasztja a beruházókat.

– Olyan ország vagyunk, amelynek fejlődése közvetlen módon függ a befektetésektől. Ezért fejlődnünk kell, és új munkahelyeket kell létrehoznunk. A munkanélküliségi rátát megfeleztük 2013 óta, de ennek a rátának még ennél is alacsonyabbnak kellene lennie, amit nem tudunk elérni új munkahelyek megnyitása nélkül – állította Vesić.