2024. április 20., szombat

Meg tudtuk őrizni érdekérvényesítő képességünket

Óbecsén és Péterrévén is megemlékeztek az 1848/49-es eseményekről

Szombaton délután a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében az alsóvárosi Petőfi-szobornál emlékeztek az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra Óbecsén. Az ünnepségen Kormányos László, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője tartott ünnepi beszédet, aki többek között arról beszélt: erőt kell meríteni őseink elszántságából, és le kell küzdeni az elénk gördülő akadályokat.

Kormányos László mondott ünnepi beszédet (Fehér Rózsa felvétele)

Kormányos László mondott ünnepi beszédet (Fehér Rózsa felvétele)

- Ha elődeink szívében nem égett volna a remény lángja, a szabadságharc el sem kezdődött volna. Azért maradtunk meg, mert mindig következetesek voltunk, vagyunk, s meg tudtuk őrizni érdekérvényesítő képességünket – emelte ki Kormányos László.

A szobor megkoszorúzása után E becses zászlónak, a Hazának! címmel a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese és a kultúrkör Szelence táncegyüttese tartottak ünnepi műsort a kultúrkör nagytermében. A műsorban közreműködött a Csalóka zenekar, a Fokos zenekar, Szerda Ákos énekes, Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga versmondók, valamint Kőműves Noémi és Nyári Ákos, az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia végzős hallgatói. A műsort Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna szerkesztették.

Tegnap este Péterrévén a színházteremben tartottak ünnepi műsort az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére, holnap pedig 18 órakor az óbecsei Városi Múzeumban Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese fog beszélni z 1848-49-es forradalom és szabadságharc délvidéki eseményeiről.