2024. április 26., péntek

Mindenki tordai volt

A három Kárpát-medencei Torda találkozója

Telt ház előtt, színvonalas műsor mellett tartották meg a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torontáltorda találkozóját. A Tordai Est a Tordai Művelődési Napok egyik legfontosabb rendezvénye. A találkozó kezdetén megkoszorúzták a kopjafát, a közös művelődési műsor is a nemzeti ünnepünkről szólt.

Koszorúzás a kopjafánál

Koszorúzás a kopjafánál

A magyarországi Bihartorda és a bánáti Torda közötti kapcsolat 2002-ben jött létre. Ennek egyik jeles dátuma 2010, amikor a Duna Televízió egész világot behálózó műsora keretében a tordai Művelődési Otthon előtt felállították a kopjafát, amit a bihartordaiak ajándékoztak nekik. Azóta a település polgárai minden évben itt emlékeznek meg nemzeti ünnepeinkről. A tordaiakat rossz emlékek kötik a magyar szabadságharchoz, mert a vérzivataros időkben Szegedre és környékére kellett menekülniük, templomukat és a házaik többségét felgyújtották. Csak több év elteltével térhettek vissza a falujukba.

A három Torda találkozója elsősorban a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról szólt.

– Igaz, messze vagyunk egymástól, több száz kilométerre, de ez a távolság nem akadályoz meg bennünket abban, hogy együttműködjünk, tapasztalatokat cseréljünk. Évente több alkalommal is találkozunk, Bihartordán és Aranyostordán is. De én úgy gondolom, hogy a legszebb ünnep – nem azért, mert én innen, Tordáról vagyok – és a legfelemelőbb az, amikor a három Torda itt van együtt. Elsősorban azért, mert ezt a nemzeti ünnepünk alkalmából szervezzük – mondja Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

Az ünnepi műsor kezdetében Szegedi Piroska, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya felolvasta Orbán Viktornak a határon túli magyarokhoz intézett levelét.

– Nagyon örülünk, hogy a határon túli magyarok ilyen összefogással ilyen szép műsorokat tudnak nekünk prezentálni. És örülök, hogy itt lehetek. Egyben fölhívnám a figyelmet arra, hogy május 26-án olyan részvételre számítunk az európai parlamenti választásokon, amilyen az ezt megelőző választásokkor is volt. Tehát a határon túli magyarokra is számítunk az európai parlamenti választásokkor – mondta Szegedi Piroska.

Újra megtelt a tordai színpad

Újra megtelt a tordai színpad

A kapcsolat több mint másfél évtizeddel ezelőtt Torontáltorda és a magyarországi Bihartorda között alakult ki. Később csatlakozott hozzájuk az erdélyi Aranyostorda is.

Aranyostordán 47 ezren élnek, abból a magyar lakosság aránya mintegy nyolc százalék.

– Mindegyik testvértelepülésünkkel jó az együttműködés. A magyar településekkel már régebbről, több mint tíz éve léteznek kapcsolatok. Többnyire a kultúra, művelődés terén jelentős az együttműködés. Mi ennek nagyon örülünk, hiszen a közös hagyományok ápolása nagyon fontos számunkra – mondta Iuliana-Maria Samartinean, Aranyostorda Város képviselője.

A magyarországi Bihartordának mintegy ezer lakosa van.

– Nemcsak a nevek kötik össze a településeket, hanem egyáltalán az, hogy értjük egymás nyelvét. Ugyanazt a kultúrát szeretjük és őrizzük, tiszteljük. S elmondhatom, hogy nálunk az után kezdett újra feléledni a néptánccsoport és a néptánc hagyománya, hogy láttuk, milyen szeretettel és lelkesedéssel táncolnak a fiatalok a határainkon kívül, Torontáltordán és Aranyostordán is – meséli a bihartordai Fegyverné Gyarmati Éva nyugalmazott iskolaigazgató.

Tordának ma nyolcszáz lakosa van. A fogyás ellenére mégis száz fiatal foglalkozik néptánccal. Mint Sári Enikő, a Petőfi Sándor ME néptánccsoportjának a művészeti vezetője hangsúlyozza, ez elsősorban a szülők megértésének köszönhető, valamint a koreográfusok és a csoportvezetők állhatatos munkájának. A helybéliek pedig mindig nagy szeretettel várják a fellépéseiket. Mert, mint ahogy a 81 éves Sötét Verona mondja, a falusi embernek is szüksége van egy kis szórakozásra, az tartja össze a közösséget. Ha eltűnik a magyar nóta, akkor magyar nép sem lesz már a vidéken.

A rendezvény egyben az elszármazottak találkozója is. Mint ahogy a Szabadkán élő Juhász Antal mondja, ott otthon van, de Tordára hazajön.

A helybeli Orgonavirág hagyományápoló egyesület szervezésében süteményverseny is volt. A vendégek ellátogattak Belgrádba, Tordán pedig megtekintették a Dr. Berényi János Emlékházat.